男朋友鐘意試印度野,所以我就試新野,搵印度餐廳食飯!其實印度野唔係一味陣陣咖哩味,最緊要識得揀,有啲印度餐廳整得好油好濃味,我見呢度既佈局似足我上年去印度做野時,街上隨便一間印度餐廳咁既樣,雖然係食素,不過覺得環境幾衛生咁,一於試下!入到去都幾多人,等左陣先有檯,入面9成客人都係印度人,有1檯中國人有1檯外國人,果然好似身處印度咁!呢度既水係一支支買既,打開餐牌好多選擇!樣樣都想試,個人比較偏好Masala味同埋芝士,連印度街頭小食都有,花多眼亂添!另外餐牌有中文,唔怕會睇唔明~最後叫左我鐘意食既Dosa,揀既係Masala Potatoes with Onions。另外由於太多野想試,叫左個北印度套餐,飲品方面叫左混合鮮果汁同我最愛既Mango Lassi.叫北印度套餐貪佢裡面有我想食既Paneer Butter Masala (瑪沙拉咖哩芝士),Paneer係類似茅屋芝士但味道較淡易入口似Mozzarella 水牛芝士。又有瑪沙拉鷹咀豆、又有印度烤餅、又有飯,一次滿足曬所有願望!我地揀左Naan, 一塊切開成2-3大塊,每款醬汁都好好味,各有佢既特色,有個濃味D, 有個辣D, 有個
男朋友鐘意試印度野,所以我就試新野,搵印度餐廳食飯!

叫北印度套餐貪佢裡面有我想食既Paneer Butter Masala (瑪沙拉咖哩芝士),Paneer係類似茅屋芝士但味道較淡易入口似Mozzarella 水牛芝士。又有瑪沙拉鷹咀豆、又有印度烤餅、又有飯,一次滿足曬所有願望!我地揀左Naan, 一塊切開成2-3大塊,每款醬汁都好好味,各有佢既特色,有個濃味D, 有個辣D, 有個甜D, 每款都用左唔同香料去煮,但普遍都係唔係想像中咁辣,唔食得辣既人都食得!呢個套餐我覺得好適合第一次接觸印度野既人,因為佢每個醬汁都好易入口,又有豆角、乳酪、蕃茄洋蔥比你加D清新感,咖哩一啲都唔油唔滯,Naan仲熱辣辣好鬆軟得黎有麵粉既咬勁,唔係落發粉做到既效果!因為我地叫左一份芝士雜菜咖哩,所以要encore多一份Naan先夠送咖哩汁!中間既雜菜飯用既係印度飯,比較長身粒粒分明,就咁食都有味道,甜品食唔出係乜不過幾得意,咬落一粒粒味道有啲似奶黃味~

Dosa黎啦!即係勁大塊印度煎餅,通常配一小碗辣豆湯+3款酸辣醬,其實都唔係咁辣,沾Dosa食幾夾,一黎到果然超大塊!之前食過Masala Potatoes Dosa係空心捲起,今次食既係摺埋左,依然見到大過塊臉!煎得好薄脆,中間軟身,裡面既薯仔同洋蔥有好多,好好味,紫洋蔥好甜,配埋唔同口味既咖哩汁好夾!

飲品方面都好飲,最鐘意佢呢度夠曬正宗之餘咖哩唔會好油,醬汁味道好豐富又有層次,即使食素但食完覺得好滿足,食完覺得好飽但唔會滯,令你覺得身處印度咁,仲可以食到係重慶大廈食唔到、但係印度日常食物例如Dosa,經過尖沙咀會再返黎試下其他野!
10 分鐘 (堂食)
  • 印度煎餅  Dosa
  • Naan  Bread