2018-10-24
平時同朋友岀街都係食日本野一係就食韓國野,食得多都好似無乜新意咁,上次見番一個好耐無見既朋友,大家不約而同都話想食間平平地又特別既餐廳,上網見到啲評價都唔錯就走左去食啦。餐廳都唔算難搵,係地鐵站附近,收工過去都好方便,岩曬係港島區番工既我地。去之前做定功課,叫左個招牌菜-蟹膏蕃茄湯檬,本身好怕蟹膏唔新鮮/撈左落湯到會好奇怪,點知有驚喜喎,蟹膏餅撈左蛋一齊整,入口即溶,似冰豆腐,好有蟹味,好香好鮮甜,浸落個湯底吸曬啲精華仲好味,個湯底都好加分,以鮮蟹熬製,不但有蕃茄的酸味,仲有濃濃蟹味,食得岀無味精,似煮左好耐既心機菜。入面有越南野唔少得既越式扎肉,大大塊札肉,豬肉味夠濃,口感好爽口,唔似其他餐廳浸兩浸就淋曬,食到啖啖肉既口感小食叫左米紙蝦卷,餐廳用蕉葉包住米紙蝦卷,半透明既米紙皮好煙un,入面有蝦,香草,豬肉,仲有檬粉添,配料好幾豐富,老闆教我地點埋嗰個用花生碎,酸蘿蔔絲製成既醬汁一齊食,口味更加特別唔講唔知原來蕉葉撕一半食,仲唔洗整污糟隻手添!朋友叫左三色蛋豬扒飯,估唔到呢個都好驚喜喎,入面有塊蟹餅,同湯嗰塊唔同架。呢塊爽口啲,豬扒啖啖肉,夠入味唔會太鹹,大大碟男仔食都會夠飽!野飲方
去之前做定功課,叫左個招牌菜-
唔講唔知原來蕉葉撕一半食,仲唔洗整污糟隻手添!
野飲方面,叫左牛油果沙冰,話係呢到既必點之選都唔誇張,味道好濃郁,好足料,消暑解渴,朋友叫既芒果沙冰都好正,入口幼滑, 奶味又夠香濃!
我地見到隔離枱叫滴漏咖啡都好吸引,決定下次試下!