2024-05-07
📍季稻牛頭角附近一帶有唔少野食,今次試呢間地道既泰國菜🇹🇭食物種類繁多,唔少泰式美食都可以呢度試到😍入到餐廳,牆身掛有唔同嘅泰式擺設,令人置身於泰國當中😍🦀咖哩粉炒軟殼蟹 (2隻)$178上枱時超震撼!軟殼蟹相當巨型🤩因為即叫即整,所以軟殼蟹食落好脆口!炸粉唔會好厚,而蟹肉都幾飽滿😝另外,個咖哩汁絕對係靈魂醬汁,係濃郁既黃咖喱😍麵包吸收曬啲咖哩汁,好正🤣份量多到夠3個人share食🦐炸蝦餅(4個)$88單點左一份炸蝦餅,蝦餅外脆內軟,蝦粒幾彈牙!蝦味偏重,有調味過~沾埋個魚露醬食味道唔錯😌🍢沙嗲拼盤 $90成個拼盤包豬、牛、雞各兩串🥳每串既份量都幾多,亦都比較大件!食完之後比較推薦牛同雞,牛肉唔韌,牛肉味足;另外雞既口感較嫩,幾有驚喜😉🥬炒通菜 $68通菜炒得幾有鑊氣!!!可以揀蒜蓉炒、泰式炒同蝦醬炒,今次試左蒜蓉炒通菜,炒得好有火候,菜食落爽脆但唔會覺得好油膩;一向少食菜既我表示食左成碟菜😍🥥椰子啫喱係餐廳自家製嘅甜品,menu上都冇既~食到一絲絲嘅椰子,味道幾清甜!啫喱亦甜甜地,味道幾唔錯🥥泰國椰青 $40果然係泰國既椰青,飲落清甜!幾解油膩感~🍍菠蘿沙冰 $38係咁熱既天氣飲真係
🦀咖哩粉炒軟殼蟹 (2隻)$178
🦐炸蝦餅(4個)$88
🍢沙嗲拼盤 $90
🥬炒通菜 $68
🥥椰子啫喱
🥥泰國椰青 $40
果然係泰國既椰青,飲落清甜!幾解油膩感~
🍍菠蘿沙冰 $38
係咁熱既天氣飲真係好消暑😆菠蘿既味道幾重,飲落酸酸甜甜,係開胃之選
⭐️好味指數:8/10
📍 季稻 (觀塘)
觀塘宜安街17號地舖
#觀塘 #牛頭角 #宜安街 #季稻 #泰國 #泰國菜 #咖哩粉炒軟殼蟹 #咖哩 #軟殼蟹 #炸蝦餅 #沙嗲拼盤 #炒通菜 #椰子啫喱 #椰子 #椰青 #菠蘿沙冰 #สะเต๊ะ #อาหารเรียกน้ำย่อยแบบไทยๆ