2017-11-14 1124 瀏覽
有香港小曼谷之稱嘅九龍城當然有好多泰國菜聚集,個人黎講都間中去九龍城食泰國野,比起連鎖店,就傾向幫襯啲小店,有時去下街市樓上果檔泰菜,貪佢平平地。連鎖店通常出左名就價錢貴啲啦,又或者出品冇咁用心,而且服務水準都會相對下降,有時就寧願去小店好過。今日同幾個朋友黎左呢間鱷魚泰國餐廳,大家都係第一次來,網上評語都唔錯,冇抱住太大期望前來,反而覺得幾有驚喜大約八點鐘來到都差唔多爆棚,餐廳地方唔大,枱與枱間比較親密,呢個都係一般九龍城泰國菜特色,見怪不怪。我地四個就點左幾款食物,不過就冇點到套餐,臨走先見到有啊!你地黎到都要睇下套餐啱唔啱食。整體食物水準都唔錯呢蝦餅:每件都幾大件,食落都幾彈牙,新鮮熱辣辣,點都會好食辣椒膏炒蜆:蜆肉都幾大隻啊,超過十隻,100蚊唔洗都算係咁,因為食泰國菜嘅海鮮都唔會特別平。味道方面唔會太辣,而且幾香口,如果點蒜蓉包或者薄餅都會唔錯嘅。咖喱豬肉:我地猶疑緊到底揀紅、青定黃咖喱,因為都唔係好識分,最後問左店員意見,同埋見到餐牌上有個「噴靚咖喱」,個名好特別,店員話係加左椰漿。食落味道都唔錯,椰漿都帶出左咖喱嘅香氣,而且豬肉都唔肥,又幾嫩,咖喱唔會太辣,我地點左薄餅,

蝦餅:每件都幾大件,食落都幾彈牙,新鮮熱辣辣,點都會好食

咖喱豬肉:我地猶疑緊到底揀紅、青定黃咖喱,因為都唔係好識分,最後問左店員意見,同埋見到餐牌上有個「噴靚咖喱」,個名好特別,店員話係加左椰漿。食落味道都唔錯,椰漿都帶出左咖喱嘅香氣,而且豬肉都唔肥,又幾嫩,咖喱唔會太辣,我地點左薄餅,配啲咖喱汁,正

香葉牛肉炒飯:炒得唔錯,飯粒一粒粒,夠乾身,牛肉粒雖然係碎,但唔會係蓉果種,加上有香葉,好惹味,食落辣辣地。

酸辣鳳爪:酸辣度有待加強。
炒椰菜苗:菜比較老、大棵,同平時食開嘅椰菜苗有啲唔同。

冬蔭公湯:四個人點細份淺嚐,份量足夠,而且湯嘅味道唔錯。雖然唔係好辣,但入口味道都幾濃,裡面有蝦、有菇,都幾足料啊。

龍眼冰、洛神花冰、青檸梳打

椰青沙冰:原個椰青上,用上椰青水加果肉連冰打碎,飲落味道唔假,唔會話加左好多椰漿,甜度適中,幾好飲,夠解喝

整體而言,人均消費唔洗二百蚊,到最後埋單先發現有套餐,有二人/四人或者再多人套餐供應,價錢感覺比單點再平點,咁下次再來我地就知道喇,性價比高,唔怪得咁好生意啊,keep住到埋單都有客入
2017-11-13