2024-07-30
約咗朋友睇夜場,見仲有啲時間,睇戲之前一齊食個飯先,所以嚟到德寶商場嘅曼谷車站,見佢免+1服務費就坐低試吓~~~⭐️招牌泰式咖喱炒大蝦🦐$168原本想叫炒蟹,但比較可惜嘅係泰好賣,到我哋叫嘅時候已經冇晒貨🥺唯有試吓佢哋嘅泰式咖喱炒大蝦~~~好鍾意呢度嘅泰式咖喱,佢上枱過咗一段時間仲係熱辣辣,撈飯一流👍🏻👍🏻👍🏻~~~因為我鍾意用泰式咖喱撈飯前,先將配料夾出嚟,好似啲蔥、西芹、洋蔥、紅椒等等,但佢大碟得嚟冇太多嘅配料,基本上成碗都係咖喱汁同大蝦,好正~~~⭐️泰式飛天炒通菜🌶️$57雖然有啲辣,但好惹味,以咁嘅價錢嚟講,真係份量十足,好抵食👍🏻而且佢唔會好似其他泰國餐廳調味咁重,咸度適中~~~⭐️正宗泰式海南雞飯$69呢度嘅海南雞已經幫你去咗骨,食起上嚟好方便,而且佢嘅雞非常滑嫩,唔會有多餘嘅肥油,好好彩今次食到雞髀肉~~~海南雞好有雞味,基本上唔需要點醬料,不過佢嘅醬料好符合香港人口味,唔會太辣~~~個飯就充滿雞同香料嘅香味,而且會好油膩,可以encore要多碗🤣~~~⭐️菠蘿海鮮炒飯$75炒飯用料好充足,有蝦仁、新鮮菠蘿、魷魚筒、魷魚片、臘腸、提子乾,而且飯粒粒粒分明但如果佢係原個菠蘿上就更加
⭐️招牌泰式咖喱炒大蝦🦐$168
⭐️泰式飛天炒通菜🌶️$57
⭐️正宗泰式海南雞飯$69
⭐️菠蘿海鮮炒飯$75
但如果佢係原個菠蘿上就更加正啦!
⭐️椰青$38
我勁鍾意周圍飲椰青,去到泰國嘅時候係一日一個椰青😆呢度椰青超級清甜,但難過嘅係,佢嘅椰青水好少🥺好快飲晒
~~~
總括而言:以泰國菜嚟講,咁嘅價格真係相對親民
而且非常重要嘅係❗️ 佢免+1服務費❗️
📍曼谷車站