2020-02-10 9 瀏覽
幾個月前食過磯野水產超級滿足,同店員吹水講到同集團仲有間岸久市場,個名太入腦既關係一直記住要黎捧場,今晚終於有機會。特選浜燒盛合 ($268)廣島蠔、魷魚、蝦同蜆全部新鮮爽甜,定價合理。 魷魚簡簡單單用幼鹽調味已經好夠甜,其餘海鮮清酒煮後更引出鮮味,有衝動買佢枝清酒返屋企試下燒。美中不足係全店只有一人主力燒海鮮,多客既時段未必顧到咁多,要自己睇住海鮮有冇煮過火。岸久漁師特選丼 ($168)一見堆到山咁高既丼即時胃口大開,蟹棒同吞拿魚蓉用料毫不手軟,食極都仲有,份量仲多過飯。特選丼有三重食法,除左撈wasabi直接食之外,可以用紫菜包黎食,最後可加入魚湯拌吃。 多種食法係好玩既,但我都係覺得傳統食法最好,魚湯拌飯好易凍哂,反而獨立咁飲就熱辣辣好味,最後我當左佢係例湯咁飲。吉列蟹肉忌廉餅 ($38)夠熱夠脆,蟹味唔濃但薯餅好幼滑。芝士玉子燒 ($48)一切開芝士就流哂出黎,玉子燒亦燒得岩岩好,嫩滑有蛋汁,十分高質。好難飲乳酸梳打 ($78)問左店員係雜果梳打,味道好豐富唔會過甜。 最欣賞係中間放左一大塊疑似菠蘿冰,一路飲一路融化之下,飲到尾都夠味唔會得返冰水咁。 但冇飲管的確係好難飲。幾鐘

特選浜燒盛合 ($268)

岸久漁師特選丼 ($168)

吉列蟹肉忌廉餅 ($38)
夠熱夠脆,蟹味唔濃但薯餅好幼滑。

芝士玉子燒 ($48)

好難飲乳酸梳打 ($78)

幾鐘意呢度座位闊落,適合摸住酒杯底傾下計,定價亦較平實。 總括黎講熟食質素都好高,自問廚藝一般唔多識燒海鮮既話,叫哂熟食都會係滿足既一晚。