2021-04-22 101 瀏覽
沙田區食到悶悶地,朋友介紹所以入大埔搵下好野食。今次黎到呢間鐵板牛,佢既特別之處係牛扒跟重量比錢,食幾多叫幾多,仲有係你面前磅,唔驚比人呃!牛扒有五個選擇,我地揀左後腰三角肉同埋牛板腱,兩個都係想要300g左右,結果磅出黎係322g同296g,我地覺得都差唔多,之後就可以揀埋個汁,蒜油相對比較吸引,仲可以加錢配餐,Set 1 同 Set 2 各叫左一個,揀左飯、沙律、汽水,同埋啤酒、飯、沙律。本身想試溫泉蛋,可惜已經賣晒!鐵板預設係五成熟,如果有特別要求既落單既時候可以講埋。點完餐會有個No牌,佢響嘅時候就可以去拎餐啦!兩塊牛扒都幾厚身,後腰三角肉比較多筋,但肉質較好。相反牛板鍵就少啲筋,但就略嫌牛羶味重左少少。不過總括黎講呢個價錢呢個質數絕對係抵食!另外跟牛扒附上既汁有少少柚子味,幾夾幾清新!如果唔鐘意個汁仲有鹽同黑胡椒提供!沙律配有芝麻醬,可以解下油膩,唔錯!個啤酒幾好飲,同埋個杯都係雪凍左,盡量保持住個溫度!食完之後自己執埋野就可以走啦~