2018-11-29 48 瀏覽
今日同朋友去上水行街,唔知食乜好,見到呢間歐意餐廳都幾多人食,所以就決定試下。呢到係拎飛等叫號碼既,要等六張飛先到我地,但叫個速度都幾快,唔洗十分鐘就叫到我地。呢到既野食選擇非常之多,由焗飯、意粉、薄餅、鐵板餐到蛋包飯、喇沙都有,真係睇到眼花撩亂,午餐時間都有六七塊餐牌,啱晒一大班朋友唔知食乜好既時候黎食,因為緊有一款啱你。而我地今次叫左個白汁芝士龍蝦拼羊架,可以揀飯、意粉或者薯菜,我地要左飯,個餐重有蒜蓉包、餐湯同野飲,要左南瓜湯同加$10轉左紅豆冰,再叫左吉列魚柳蛋包飯,追加左個迷你拼盤,餐飲要熱華田。吉列魚柳蛋包飯:可以揀茄汁或者咖哩,我地要左茄汁。魚柳炸得好,脆身唔厚粉又唔油膩,同埋都幾大塊。蛋包飯個蛋皮唔會太生或者太老,雖然蛋味唔算特別重,但夾埋啲沙律醬同茄汁都幾好食。白汁芝士龍蝦拼羊架: 午餐食龍蝦同羊扒真係第一次,擺盤幾靚,上菜既時候其他枱都望晒過黎。龍蝦有膏,肉質爽口,重有個大鉗,都算多肉,個汁同龍蝦好夾。羊肉可以揀汁,我地要左黑椒汁。羊味幾濃,都算幾生,大概三至五成熟之間,但我地都鍾意食生啲,所以幾鍾意呢個熟度,如果怕生既朋友可以落單既時候要同佢講煎熟少少。呢個價錢又

呢個價錢又有羊架又有龍蝦,而且好大份,重要有湯有包有野飲,其實都幾抵,同埋咁多野一個人應該食唔晒,可以叫一份share食再叫下其他野。我地嗰日兩個人食完呢個都飽左一半。

迷你拼盤:有洋蔥圈、麥樂雞同埋炸薯皇。炸薯皇外脆內軟,唔會好咸,點茄汁食好好食。
麥樂雞同平時麥記食嗰種唔同,佢係重保留雞肉既質感,食落唔係完全係雞蓉,我覺得呢種有啲肉感既重好食過純雞蓉嗰種。洋蔥圈入面既洋蔥幾甜,但個皮硬左少少。

南瓜湯:比較似平時既白湯多左南瓜味,同埋加左粟米,唔算好驚艷,但唔差。本身想加錢轉佢個酥皮海皇湯,點知原來晚市先有酥皮湯,下次再黎希望試下佢個酥皮湯啦。

紅豆冰:紅豆煮得淋,唔會太甜,同埋都幾大杯整體都唔錯,如果紅豆再多少少就更好啦。

蒜蓉包:蒜蓉味幾香,唔會太硬,脆脆地,都唔錯。

整體而言食物質素幾好,份量大份,選擇多,性價比高,值得推薦!