2020-07-21
之前約左朋友去太子食飯,見尼間啱啱新開嘅石板燒肉幾吸引就試下啦。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀我地點左牛脷同牛柳,我地兩個女仔淨係叫左細份,但其實都好夠食,因為佢跟餐仲有成碗飯,又有湯同前菜。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀好值得讚嘅係佢唔似出面啲店咁用好多濃味醬油腌曬啲肉,反而淨係好單純咁有啲肉,自己可以按需要咁落鹽、黑胡椒,再加燒汁。所以食得出啲肉好新鮮,唔係啲陳年貨👍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀個石板好熱,所以煎得好香口同可以keep 到啲肉好耐都好熱。侍應姐姐好好人,幫我燒得啱啱好,唔會燒到老曬。我覺得牛柳有肉味,同都幾有口感,唔會一味得個腍身或者鞋身。同佢唔會切到好大粒,所以好容易掌握生熟程度。至於牛脷,我覺得好好食,佢唔算好厚,同又冇筋。而食落就係微微嘅脆口,同爽身,配上燒汁就好好食。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀我覺得一個人大概八十蚊嘅晚市就可以食石板上嘅燒牛就好抵食,希望遲啲六點後有得食飯可以再試啦🐮