2021-05-13
同朋友去開荃灣, 順面系個邊lunch埋。.🍜 香滑豆腐花米線 $38 ▫️魚腐 +8 ▫️牛柏葉 +$8 ▫️牛展 +12▫️炸醬 +$12 🥤熱檸茶(餐飲)碗豆腐花米線原本已有酸菜、豬肉碎、菜脯、蔥, 而家再額外加左4樣餸, 望到都覺碗麵好豐富。碗麵入面連埋豆腐花, 都系第一次咁食。上左先知系撈麵, 雖然系咁, 但個麵一d都唔乾。撈埋d豆腐花同炸醬一齊食, 真系好夠味又好滑, 同個米線好夾!.🍜 風雲匯 $58 轉美顏花膠湯+$5 🥤凍奶茶 +$6風雲匯就好似個名咁,各路英雄都聚首一堂。姐系點?碗麵d餸樣樣都有咁滯,包括有豚肉、墨魚丸、豆卜、酸菜、炸醬、腩肉、火腿、腐皮、芽菜、魚蛋、特色牛肉餅、唐山菜同韭菜。嘩, 真系應有盡有,非常豐富。盛麵個碗仲要比普通個d麵碗仲要大一倍, 真系好誇張,好抵食。個湯底就轉左花膠湯底, 食落時仲有好淡淡淡ge 花膠味。其他都正常發揮。.🍜 涼伴皮蛋 (追加小食) +$28D醬油真系好有川菜ge風味, 食落有少少麻麻地, 但又唔辣。冰冰涼涼咁, 消暑一流。連隻碟都好古代風。.呢間店主要系川菜為主。我同朋友都系俾佢古色古
🍜 香滑豆腐花米線 $38
▫️魚腐 +8 ▫️牛柏葉 +$8
▫️牛展 +12▫️炸醬 +$12
🥤熱檸茶(餐飲)
🍜 風雲匯 $58 轉美顏花膠湯+$5
🥤凍奶茶 +$6
🍜 涼伴皮蛋 (追加小食) +$28
呢間店主要系川菜為主。我同朋友都系俾佢古色古香嘅中國古代風格裝修而吸引去食, 果然系冇去錯。間店唔系樣樣野都系辣, 所以食唔到辣ge 人好似我咁, 都岩去食。落單就咁掃個QR code就得, 好電子自動化, 等左15-20分鐘左右d食物就上菜啦。
食物份量上, 一碗米線都好大碗, 一d都唔洗擔心食唔飽。風雲匯比豆腐花米線個size仲要大多1.5倍。朋友見到風雲匯個份量時都嚇親死, 心諗咁巨型點食得晒。
味道上, 個豆腐花米線真心唔錯, 加配埋炸醬真系一流。初時都唔明點解會有豆腐花喺碗麵上, 但發現撈埋一齊食又好夾, d豆腐花令到碗麵更滑!可惜, 額外加個4樣餸除左炸醬外,個份量都俾得好少。風雲匯就好抵食, 原本入面d餸已經夠多,唔洗額外再加餸。
💡碗麵可選擇米線/薯粉架。