2022-03-12
而家D餐廳間間都驚被傳染,一條街裏面十間有八間都關門/只做外賣(雖然政府而家已經唔check安心出行),所以呢排我會出多D外賣嘅食評,而今次就係呢間為人所熟悉嘅熱狗店。 老闆喺外國讀書嘅時候見到度度都有熱狗店,唔洗點等好快就食得。加上佢對德國果度嘅香腸念念不懷,希望可以將高質嘅熱狗帶返香港而又可以迎合港人口味,所以開了此店。2x歲嘅佢喺五年前在荃灣開咗第一間分店。後來因疫情擴散,加上有年輕人支持,又行franchise,導致疫市擴張十間分店嘅驚人記錄。 店舖我自己數過就已經有41間分店/特許經營商,可以話係黃色經濟圈嘅重大人物。大多商店至少有供應8-10款熱狗,仲有多款薯條同小食。我今次就用外賣平台去自取食物,大約平咗$1-2。 芝味熱狗$38(原價) 「老闆補充,其實唔同口味嘅熱狗都要用唔同種類嘅香腸。如餐廳嘅德國酸菜熱狗就會用紐倫堡腸,辣肉醬熱狗會用荷蘭腸。」而今次介紹嘅呢隻熱狗就用咗法蘭克福腸。小弟記得上次食熱狗已經係N年前,而我今次就認為佢嘅熱狗都幾大份,cp值中上。拎到返屋企我用咗火熗燒熱芝士,加咗D黑椒/香草,所以其實以上呢D唔係餐廳整嘅,本身面頭只得芝士(Disclaim
芝味熱狗$38(原價)
小弟記得上次食熱狗已經係N年前,而我今次就認為佢嘅熱狗都幾大份,cp值中上。拎到返屋企我用咗火熗燒熱芝士,加咗D黑椒/香草,所以其實以上呢D唔係餐廳整嘅,本身面頭只得芝士(Disclaimer)。
麵包本身係冇烘過嘅,係我用火熗嘅時候燒燶咗條邊。內裏蓬鬆唔乾柴,軟熟香綿,質素唔錯,用黎點雞塊配有嘅甜酸醬令佢更有風味(自創食法,餐廳見到呢樣野唔好話我🤣)
香腸有得免費轉豬肉腸,但原先已經好唔錯。外皮脆身爽口,內裏緊緻結實,冇味精味嘅情怳下都帶有肉味,令我對一般快餐店嘅熱狗改觀。
芝士聲稱有三層,又的確係冇呃人。咸香甚重,滿足感高,但其實外賣拎到返屋企之後已經硬咗。又硬又乾嘅芝士大家都明啦,咁呢樣唔可以怪餐廳嘅。內裏仲有幾粒栗米同稀少嘅蛋黃醬。
雞塊x6$20
我對雞塊嘅印象只停留在x記嗰D麥x雞,咁當然兩這不能比較啦。呢個雞塊就比薄身,外層香脆,內裏係有真肉嘅口感。配上經典嘅甜酸醬,當然好食啦。
跟餐+$12
冰菠蘿
跟餐就可以喺“指定”飲品小食當中揀兩款,但估唔到菠蘿都有。如果大家唔想食住可以放入雪櫃,咁就唔會出哂水,菠蘿本身就非常之甜。
薯餅x1
雖然寫明得一塊,但其實就好大片,外脆,內裏薯粒分明,唔係薯蓉嗰隻,呢個偏向有口感,好味。