2023-03-16
雖然住响東區,但都比較少幫襯附近嘅酒家,朋友提議今晚試吓宏德居嘅翠灣漁港,話啲嘢幾好食佢哋做緊啤酒推廣,細枝藍妹都係$12一支,仲抵飲過超級市場自己買聽講呢度啲燒味都出名,首先嚟一份厚切叉燒皇,Order咗半肥瘦,嚟到都符合要求。上枱嘅時候仲有微暖,而鹹甜味適中,唔會太硬,唔錯好耐冇食片皮鴨,叫咗一隻,呢度嘅切法係會連埋少少鴨肉,我反而喜歡呢個做法,因為咁樣可以食到皮脆油脂香連埋鴨肉嘅口感,一次過滿足哂跟住係一份大龍躉兩味,包括西蘭花炒球同埋古法蒸班頭腩:兩味嘅份量都唔少,西蘭花炒到好翠綠,而之前應該用上湯喂咗啲味入去,唔會淡茂茂。魚肉都炒得有鑊氣,唔錯而古法蒸頭腩就放咗啲豬肉絲一齊蒸,令味道層次豐富咗。魚肉亦都蒸到啱啱熟,口感嫰滑雖然已經飲飽食醉,但店員送上紅豆沙糖水,落料足,甜度適中,又食咗一碗店舖主打街坊生意,所以質素算唔會差,咁先會有回頭客。以呢個價錢算唔錯,最低飲就係藍妹啤酒🤣🤪