2021-09-02
食西餐意粉食到悶,今次就去左El Cerdo 食西班牙菜。呢度既set lunch 好抵食,有多款西班牙小食揀,仲有我最愛既churros食添😋香港西班牙餐廳好似比較少見,通常價錢都比較貴,呢間晏就食一人大概一百蚊多啲就可以食到啲傳統西班牙菜式,價錢比較相宜而且質素都唔錯!不過份量就少左啲,女仔食都夠飽既,不過男仔既話就建議set lunch揀嘢食既時候揀翻啲飽肚啲既野食la。 Set lunch 既價格由$78 到 $148不等,今次我地就嗌左三個set lunch,試左好多唔同嘢食😆 👉Set Lunch($108) 1⃣️餐湯 店員話係青瓜湯黎,飲落唔會好草青味,入面仲飲到啲蘑菇碎,幾香。 2⃣️脆皮豬腩肉配蜂蜜芥末醬豬腩肉每片都幾厚切,而且都幾肥下,食落面頭層皮好脆帶焦香,而且一咬落口有少少油滲出黎🤤 3⃣️香煎蕃茄西班牙辣肉腸鮮魷魚 呢個偏酸偏重口味一啲,辣肉腸味道好重偏鹹,同魷魚浸係啲蕃茄汁入面,食落鹹鹹酸酸咁,味覺衝擊😂係唔錯既。魷魚幾有彈性唔會韌,煮得啱啱好! 4⃣️玉桂條配榛子朱古力醬我既最愛😍炸到脆一脆既肉桂條面頭撒上左啲肉桂糖,就咁食都已經好好食🤤再點上啲榛子醬食更加正
👉Set Lunch($108)
1⃣️餐湯
2⃣️脆皮豬腩肉配蜂蜜芥末醬
3⃣️香煎蕃茄西班牙辣肉腸鮮魷魚
4⃣️玉桂條配榛子朱古力醬
我既最愛😍炸到脆一脆既肉桂條面頭撒上左啲肉桂糖,就咁食都已經好好食🤤再點上啲榛子醬食更加正!
👉Set Lunch($128)
1⃣️餐湯
同上面既一樣。
2⃣️黑毛豬火腿球拼盤
3⃣️西班牙蟹肉奄列
4⃣️玉桂條配榛子朱古力醬
最愛最愛❤️
👉行政套餐
1⃣️El Cerdo沙律
沙律份量比我想像中大,入面有唔同既菜、青瓜、車厘茄,好fresh🥗
2⃣️鮮蕃茄蓉焗法包
3⃣️西班牙炒飯
4⃣️凍奶茶
落單既時候店員都有提醒我話個奶茶係西式啲既奶茶。唔緊要我都諗住試一試。飲落茶味比較清比較淡。
5⃣️玉桂條配榛子朱古力醬
最愛最愛❤️❤️