我都幾鍾意食上海菜,間唔中就會想去食小籠包。有次經過大角咀,又想食上海菜😮,諗起 之前kikimay推介過慶記嘅生煎包,就決定去試下😆。✨生煎叉燒包外層煎到好香脆,特別係下層,煎到好靚嘅金黃色😆。生煎包入面仲包住好多肉汁😋,一咬啲汁係爆岀黎😂,食個陣要小心啲。由於我好鍾意食叉燒,所以揀左叉燒餡,佢嘅餡料味道同普通叉燒包一樣,而且份量都好多🤤。食完想再encore👍🏻👍🏻✨小籠包皮薄餡靚,湯汁都有好小籠包嘅一半,入面嘅肉質亦都好滑🤤🤩✨醉雞卷 🐓🍶酒香味好濃,肉質保持嫩滑,冰冰涼涼🆒,好啱夏天食☀️✨巴東牛助條慶麵係慶記自家製嘅麵,食落覺得唔係太特別,而且湯嘅味道好濃,同埋有少少油膩,應該啱重口味嘅人食多啲😂。不過牛助條都煮到好軟淋,口感啱啱好👍🏻

✨生煎叉燒包

✨小籠包
皮薄餡靚,湯汁都有好小籠包嘅一半,入面嘅肉質亦都好滑🤤🤩

✨醉雞卷 🐓🍶
酒香味好濃,肉質保持嫩滑,冰冰涼涼🆒,好啱夏天食☀️

✨巴東牛助條慶麵