2019-08-05
越南菜喺大家嘅心目中可能只係得牛油雞翼,生牛河。其實越南菜有好多都同其他東南亞菜好似嘅,都一樣咁好食!今日去開荃灣,心思思想食東南亞菜,見到尼間越式餐廳喺正大街旁邊,都係一個好選擇。餐廳喺正大街旁邊,雖然望住街景,但尚算開揚。餐廳燈光光猛,座位闊落,坐得好舒服。枱凳都係木造,感覺有啲東南亞風味。今次叫咗大蝦菠蘿炒飯,燒大蝦柚子沙律,鹽燒烏頭,菠蘿汁同甘荀汁。果汁係鮮榨嘅,店員話無添加糖,原汁原味。菠蘿汁大家就飲得多,尼度嘅菠蘿汁甜度酸度都啱啱好,又夠冰涼,好好飲!甘荀汁嘅甘荀味好濃,而且好清甜,幾特別👍🏻燒大蝦柚子沙律嘅柚子好多,一梳梳咁,食落好滿足!大蝦燒得好香,肉質彈牙!西芹再加上紫洋蔥再加上酸酸辣辣嘅汁,好有熱帶風情呀!加埋腰果一齊食,口感更豐富!鹽燒烏頭大大條,肉質實淨,冇泥味!燒得熱辣辣,食到停唔到口!大蝦菠蘿炒飯又點少得個菠蘿殻呀😂上面嘅大蝦同頭先嘅大蝦一樣,好彈牙,好好食!炒飯入面有魷魚同粒粒菠蘿,再加上紅蝦仔,好惹味呀!