2020-09-30
今日相約好友聚舊,嚟咗呢間tapaRoom食lunch,雖然佢係酒吧格局,不過黎食午餐都好OK。雖然日光日白都開着霓虹燈,推門入去環境較暗,有不少高枱。午餐由 $108至$168,4道菜,價錢相當優惠。是日餐湯係蕃茄湯,都幾濃味,唔錯。前菜有幾個選擇,我哋揀咗一個「醃銀魚柳及西班牙烤雜菜多士」及「鮮甜凍蝦配蒜蓉蛋黃醬」。銀魚柳酸酸甜甜幾開胃,係一個相當有特色嘅小食,至於凍蝦都幾新鮮,有六隻咁多,嗰個蒜蓉蛋黃醬都好好味。主菜係嫩煎鴨胸伴甜些厘利酒汁配檸檬飯($128),有兩大舊鴨胸,塊皮都煎得好香脆,肉質厚實,配上檸檬飯可以減少油膩感,配搭相當得宜,還有不少香草配料增加香味。另一個主菜係慢煮西班牙黑毛豬鞍架伴些厘燒汁配蒜香意粉($168),黑毛豬鞍十分厚切又大件,香噴噴,一咬就有juicy肉汁走出來。蒜香意粉味道和軟硬度到恰到好處,好好味!午餐可以配餐茶,也可加$38要埋甜品,可惜下午要返工冇時間慢慢嘆,好想再encore!
是日餐湯係蕃茄湯,都幾濃味,唔錯。