2023-09-24 1764 瀏覽
今日同Duck嫂🦆去尖沙咀行街,逛逛下見到一間位於地下層嘅韓式燒烤店“高麗軒韓國餐廳”,咦🤨?!點解好似好熟口面🤔,Duck嫂🦆話我哋好耐之前(拍拖嗰時?!🫢)食過,印象中價錢實惠(記得當時都係每位二百幾🥰),食物質素好😍,熟食選擇多又好味,所以Duck嫂好有印象食過😋(其他嘢又唔見佢咁好記性😂)。睇過餐牌📔,晚市任食肉類🥩、海鮮🐟、蔬菜🥬、熟食🍤、前菜🥗及飲料🥤都只係$298。如想升級有prime及A3雪花肥牛🐂、帶子、羊架🐏及紅燒牛肋骨🦴,每位都係加多$38,真係抵食😍,於是我哋決定入去懷緬一下😆。一路走落樓梯,更覺熟悉,連店內裝修都同以前差不多🤗,店員同樣服務細心有禮。點咗食物後,等咗一陣就上齊又無甩單👍!加拿大Prime雪花牛🐂及加拿大A3雪花肥牛🐂,同樣牛味突出又帶油香,口感軟腍細嫩😍。帆立貝🦪和帶子幾大隻,表面燒至焦香,內層質感依然嫩滑,點埋燒汁食更正😋。羊架🐏燒香後,肉質軟腍無筋,肉味香略帶羊騷味,Duck嫂🦆至愛😍。鮮魷魚🦑味道調得好,燒至焦香嘅時候尤其好食,口感彈牙,味道一流😋。蛋包蝦🍤,外層薄薄蛋皮包住原隻蝦煮熟,一口咬下,既有蛋香味🍳又有蝦🦐嘅鮮甜味,加上口感爽彈

蛋包蝦🍤,外層薄薄蛋皮包住原隻蝦煮熟,一口咬下,既有蛋香味🍳又有蝦🦐嘅鮮甜味,加上口感爽彈,勁好食😍。

牛舌👅大大塊又夠厚身,燒完一啲都唔韌🥰。

本來辣汁五花腩🐖、海虎蝦🦐、雞翼🐓及人蔘雞湯🍲都係唔錯之還,但因為真係太飽啦....差啲唔記得,仲有牛仔骨🐂、紅燒牛肋骨🍖、海鮮煎蔥餅🍕、燒銀鱈魚🐟及黑毛豬腩🐖,都未食過,唯有下次再食過啦😅。

總括而言,咁多年冇嚟過,水準依舊出色,價錢都只係加了少許。如果飲品選擇可以多返啲就非常完美。

2023-09-17