2022-10-19 837 瀏覽
天海 weekday menu $500/位+10% at least 2位起臨近一個識左24年嘅兄弟生日(聽落好似我好大年紀咁😮‍💨),好耐冇一齊食飯,約到食飯緊係食好d。日本食野嘅傳統係一坐低叫杯野飲先,一杯high ball同一杯樽生(樽裝生啤)潤下喉先。前菜:赤身+中拖羅(?)配山藥泥雖然冇講明係咩部位,但以外觀黎睇相信係赤身同中拖羅,厚切睇落好開心,雖然厚切但完全冇筋。平時食慣醬油漬赤身,呢件冇醃漬過嘅赤身少左平時熟悉嘅酸味,但仍然有足夠鮮味,亦冇腥味;中拖羅比赤身多左幾分油香,配番多少少山葵比較好,但兩件刺身同樣有山藥泥,所以唔會食到山葵嗆鼻嘅味道,亦增加左滑溜嘅口感。天婦羅:海蝦+鹽蝦肉彈牙,蝦味濃郁,尾部嘅殼可以食埋,但唯一覺得差少少嘅係中間未到半生熟咁,可以中間做到刺身嘅口感,但都係高水準嘅作品。鱚魚+汁鱚魚即係沙鮻,做到外皮香脆,內𥚃軟嫩,入面嘅魚肉有蒸魚嘅口感,魚肉水份充足,魚味都濃郁(天婦羅嚴格黎講係響高溫油炸當中,以外皮包覆食材,外皮嘅水份同食材本身嘅水份響外皮入面蒸煮食材,所以做得好嘅天婦羅入面應該係水嫩多汁唔會乾身)。紋甲烏賊+鹽完全唔韌,可以輕易咬斷,口

前菜:
赤身+中拖羅(?)配山藥泥

天婦羅:
海蝦+鹽

鱚魚+汁

紋甲烏賊+鹽
完全唔韌,可以輕易咬斷,口感爽彈,鮮味唔錯。

蓮藕+汁
口感爽脆,算係清脆多汁,係好食嘅但冇咩太大特點。

南瓜+汁
外脆內軟,口感綿密,味道香甜,南瓜甜度幾高,有種食甜品嘅感覺。

帆立貝+山葵鹽
中間近半生熟,但可再生多些少,外面彈牙但中間仍然有刺身嗰種軟嫩口感。鮮味香氣濃,夾起未咬都聞到好濃嘅帆立貝香氣,配山葵鹽有少少辣辣地幾fresh,好夾。

鮭 (已調味)+山椒粉&醬汁
魚味幾濃,完全冇腥味,因為山椒粉唔均勻咁灑響表面,所以每一啖味道都有變化,一啖魚味濃一啖山椒味重,高低起伏咁變化,鮭魚風味突出。

靜岡黑魚餅+姜蓉&汁(唔記得影就食左)
開頭唔覺魚味重,但越食魚味越出,去到後面非常香濃,配姜蓉微微辣味更加吊出到鮮味。

水牛芝士&車厘茄
有少少糖漿響底,所以口味係甜,水牛芝士軟滑香濃,車厘茄帶少少清爽refresh。
雖然我唔鐘意食芝士,但mozzarella係我唯一可以食到嘅芝士。

舞茸飯+湯
炊飯調味唔太濃,偏向品嘗舞茸嘅香氣,但都有少少清淡嘅調味。飯粒黏糯得黎帶少少飯焦,焦香感令到口感同香氣提升唔少。
湯係海帶清湯,同樣有少量菇類,清淡但唔錯。

甜品
啫喱+奇異果&藍莓&蔓越莓
啫喱口味清淡(冇講咩口味),但水果先係主角,蔓越莓唔會太酸,藍莓正常發揮,但奇異果好甜。

總結黎講,呢個價算係非常抵食,而且晚市價黎講真係佛心價。
2022-10-19