2024-01-15 30 瀏覽
今日嚟到依間位於彌敦道嘅點心專門店「點心到」,佢嘅裝修係行現代簡約,感覺好新淨,而且地方都好大,坐得都好舒服。佢同而家嘅餐廳一樣,係採用QR code落單,但係其實都有傳統點心紙可以嗌,感覺都好方便。我哋兩個人一共嗌咗七樣食物,最基本嘅蝦餃燒賣就一定唔可以少,佢嘅點心全部都係熱辣辣蒸好,所以感覺都好新鮮,而且佢嘅點心都好大粒,但佢嘅價錢一啲都唔貴,唔到$30左右就可以有一籠點心。比較特別少少嘅,我哋就嗌咗沙薑汁淮山,加埋西芹同雲耳口感十足,不過我個人就麻麻哋西芹嘅味道😂。除此之外,佢嘅黃金流沙包都好有驚喜,雖然唔算好大粒,但係係超級流心,咬咗一啖之後爭啲啲汁都滴晒落張枱😂。佢嘅小籠包都好多汁,而且份量都好大粒。整體上,佢嘅點心份量都唔少,而且熱辣辣蒸好都好新鮮,最重要係價錢唔貴,不過就要留意番茶位每位係$5。

• 黑金流沙包