2020-03-01
最近疫情同市差,好多人唔敢出去食. 餐廳多左好多優惠, 之前bookmark 一間點一龍就做緊堂食點心買3送1, 小菜買2送1. 外賣就更抵, 所以同朋友去試下點心同飯菜本身都唔貴, 而選擇亦蠻多,依家有折就更抵食龍蝦湯三皇餃,其實係蝦餃但加上龍蝦湯.龍蝦湯帶點龍蝦味又有d creamy. 蝦餃本身都ok, 餡蝦肉爽彈幾香,皮唔會好厚避風塘糯米蟹,比個名吸引左,但原來即係炸糯米包. 雖然個樣幾cute, 不過覺得唔太值😂 麻麻地炸包呢樣野黑蟹子小籠包幾小巧可愛,咬開中間有湯汁,皮唔算好薄,不過不失杞子鮮蝦燒賣,覺得蝦餃好食d脆網皮海皇腸粉,其實係蝦腸,不過多層脆脆,類似油炸鬼係腸皮之下,多層香脆口感蠻不錯潤腸臘腸蛋黃煲仔飯,煲仔飯最夾而又邪惡既選擇 - 潤腸臘腸🤣兩腸都好香,油潤夠味,mix 埋咸蛋黃係絕配組合. 飯乾身都唔錯,只係唔知點解我呢鍋唔係好夠熱無咩飯焦. 但離開時見到人地個煲好多飯焦係底班蘭馬拉糕,班蘭味淡淡。馬拉糕幾鬆軟有彈性,唔會太甜勁大碗,呢碗碎牛榨菜粥先$54 夠幾個人share粥好綿密,隨粥仲有碟蔥同油炸鬼送. 味道比較清,幾健康感覺最後甜品蛋白杏仁茶,還不錯.
點心同飯菜本身都唔貴, 而選擇亦蠻多,依家有折就更抵食
龍蝦湯三皇餃,其實係蝦餃但加上龍蝦湯.
杞子鮮蝦燒賣,覺得蝦餃好食d
班蘭馬拉糕,班蘭味淡淡。馬拉糕幾鬆軟有彈性,唔會太甜
勁大碗,呢碗碎牛榨菜粥先$54 夠幾個人share
粥好綿密,隨粥仲有碟蔥同油炸鬼送. 味道比較清,幾健康感覺
最後甜品蛋白杏仁茶,還不錯. 叫咁多埋單唔駛$500 好抵