2023-01-02
今次又食番上次介紹過嘅台式火鍋 不過因為今次唔係超肚餓 所以我地就冇上次食得咁豐富~ 不過冇諗過二人餐都可以食到超飽.🐷膠原蛋白美人鍋 👅9/10 $299呢個餐嘅主角就係膠原蛋白美人鍋 有原隻竹絲雞喺鍋裡面 開頭以為隻雞會鞋 因為喺個鍋到浸左一陣 但原來佢嘅肉質都真係幾滑 同朋友一人食左半隻雞 勁正除此之外 呢個鍋裡面仲有好多桃膠 真係食到最尾都仲有 不停撈到啲桃膠上黎 啲人話桃膠係平民燕窩 可以排毒又可以美顏 加上真係幾好咬 所以我地好中意食 .🐷雪花肥牛👅8/10呢個係二人餐裡面包埋架 啲肥牛賣相好靚 啲紋一睇就知係好野哈哈哈!!! 牛味好濃 塊塊都幾大塊下 絕對唔似平時炒飯嗰啲勁細塊嘅肥牛‼️‼️.🐷丸餃拼盤👅8/10呢碟丸唔係啲好普通嘅丸 有墨魚丸同貢丸 仲有台式蛋餃同魚皮餃 兩個人可以一人一粒 款款都可以試下 好少喺香港可以食到台式蛋餃 佢個魚皮餃仲要係超好食!!! 個皮係煙韌嘅.🐷五彩鮮蔬盤(細)👅8/10唔好睇碟菜好似細細盤 其實都幾夠食架! 有好多唔同款嘅菜 金菇、娃娃菜、鮮菇、生菜 加上啲菜好新鮮.🐷米線 👅8.5/10個米線幾好食 份量仲要都真係幾多下 仲要勁貼心
🐷膠原蛋白美人鍋 👅9/10 $299
🐷雪花肥牛👅8/10
🐷丸餃拼盤👅8/10
🐷五彩鮮蔬盤(細)👅8/10
🐷米線 👅8.5/10
個米線幾好食 份量仲要都真係幾多下 仲要勁貼心有一個筲箕 唔驚啲米線喺個鍋裡面會浸左底或者散開曬 最驚啲麵條喺個鍋裡面散開曬夾都夾唔到~ 呢個筲箕真係好好!!
🐷醬汁
醬汁方面 呢到有豉油 仲有沙茶醬 蔥 辣椒 香醋 蒜泥汁 芫荽 炸蒜
我最中意 沙茶醬做底 加啲芫荽 炸蒜 蔥 蒜泥汁 再淋豉油 食米線嘅時候撈啲落去 香到爆‼️‼️‼️‼️
但朋友超憎芫荽蔥 佢就淨係撈左少少辣椒 少少蒜泥汁同豉油
🐷台灣直送粒粒芒果丁🥭 👅8.5/10 28
除咗個二人火鍋 我哋仲叫咗個芒果冰 因為上次食過幾好食
個芒果冰一如既往 啲芒果超級甜 雖然而家冬天 不過打完邊路食呢一個芒果冰完全冇問題‼️
不過建議大家擺一陣先食 因為啱啱攞出嚟真係有啲凍 未必個個頂得順
味道👅:8.5/10
賣相👀:8/10