2018-11-04
換左新工,舊公司GE朋友仔就要約出黎先見到了,朋友仔鐘意食泰國野,咁簡九龍城食好西一定無死啦!本身諗住同朋友系九龍城行一轉先,睇下有咩岩食就入去。點知行過見到鋪入面GE員工都系泰國人GE輪廓,朋友仔就話泰國人煮會比較有泰國正宗風味,於是就話要入去試下佢GE底蘊。坐定定即系叫杯野飲先,珍多冰($25),入面有椰汁、椰糖、碎冰同綠綠紅紅GE啫哩條,飲落甜甜地,都幾透心涼又解渴,唔怪得東南亞咁興呢款野飲。去得泰國餐廳,朋友仔話唔洗睇Menu就已經知自己要食咩,一開口就話要食泰式炒金邊粉($58)、青咖哩雞($68)加簿餅($26)、冬蔭功明爐魚($148)同馬拉盞炒椰菜苗($68),好啦,XD就等朋友仔拍辦啦,哈哈!有真系有齊哂呢D菜式Bo。泰式金邊粉,$60蚊都唔洗就有,勁抵食,店家落好多料俾我地,雞肉、蝦仁、芽菜、炒蛋、韮菜,金邊粉炒得非常有火喉,金邊粉會有D脆口GE感覺,而調味方面亦剛剛好,唔會因為落得太多蕃茄汁而太甜。好食!冬蔭功明爐魚,冬蔭功湯底本身已經非常香辣野味,好重GE椰香味,D湯汁滾下滾下,而冬蔭功湯開始滲入明爐魚,魚肉除左滑嫩之余,仲非常入肉,食極停唔到口。青、黃同紅咖哩
青、黃同紅咖哩,我最鐘意就系青咖哩,覺得佢最香口,帶少少辣,Again,又要再講句,好充料!成個碗都系雞肉、豆角、紅蘿蔔、洋蔥、薯仔等食材,勁豐富。我地突登叫GE簿餅系時候登場,我地好瘋狂咁將塊餅浸入咖哩度食,好吸汁,好好食呀。
馬拉盞炒椰菜苗,雖然我覺得D菜苗有D大,但系我佢地用馬拉盞、蒜蓉、辣椒去炒,炒得非常有火喉,絕對對得起呢個價。
呢間餐廳佢GE裝潢格局用唔上令去形容,但系勝在店員好親切,野食好食得黎,價錢系非常相直,食多多都唔會覺得負擔大,我地2個女仔可以KO哂咁多野,埋單每人都系$150。開心!