2018-02-02
今次輪到朋友介紹,話去長沙灣呢間元朗冰室,一睇就知係新開唔係好耐,一係就係唔揚眼既地方,因為我都成日去果頭,都唔多覺眼,但去到門口,就發覺元朗冰室大大個招牌😂好養眼。不過事實都係開左唔係好耐。就試下你啦。我一向鍾意食豬手,就叫餐廳特別推薦既燒豬手啦,可能因為即刻燒出黎,所以都需要等大概15-20分鐘,我朋友個豬趴到左我都未到,係正常既,等下啦。終於都到左,哇!好大份!呢度絕對係三個人份量!大大舊肉,皮同肉分開,肥肉都好少,d皮燒到好脆,有d硬,開頭食都覺得幾好味,食多兩舊就發覺太鹹,有飯送就好d,點d黃芥末黎食,味道幾夾唔錯既,而且唔會太嗆鼻,不過d肉就唔夠汁,乾得濟。食多兩舊會好飽。另外仲有一個黑椒汁,呢個黑椒汁同平時既唔同,甜甜地,撈飯一流,黑椒味唔會太出,幾好。我fd既厚豬排配酸菜飯,豬排真心夠後,而且夠汁,又唔會有咋,容易咬,親熱食,好好味,炸到好脆。d酸菜又係我鍾意食既!唔會太鹹太酸,係甜甜地酸酸地,我最鍾意!總括黎講,雖然唔係非常極度好食,但呢個價錢食到呢個水準算係咁上下啦!46蚊厚豬排,98蚊原隻豬手!抵食啊真心