2004-10-25 6 瀏覽
在小西灣這個地方,食一餐好飯實在是一件難事,貴已經算啦!最慘係難食,真係貼錢買爛受。不過無論如何,民以食為先,始終要搵地方祭祭五臟廟。所以今次就選擇這間桃源島,貪個名夠得意。成間餐廳其實都幾大,除了四人同六人卡位外,亦有幾張吊椅,不過職員認為我們人數太少,所以唔多想我們坐吊椅,只安排我們四人坐卡位。由於對台式食物不太熟悉,所以大家便選了火鍋作今晚晚飯,湯底有豬骨、藥材、沙嗲、麻辡等,而配料則有海鮮及肥牛鍋可供選擇,我們點了過海鮮鍋配沙嗲及豬骨湯底,由於材料是即叫即整,所以需要一些時間讓師傅執料。海鮮鍋材料包括:海蝦(真係會郁)、帶子、菇、生菜、魚蛋、鯇魚片等,夠哂足料、唔夠飽,食埋伴碟的薯粉,包飽。而且還可以再叫多幾碟配料,試問又點會唔夠飽。在所有配料中,強烈推介手打魚蛋,夠唒足料彈牙,而且其用料都夠新鮮,唔似得一哥果o的雪貨。遺憾的是成個套餐唔包飲品,不過你可以問佢要清水解喝,如果唔怕油膩,試試沙嗲湯或豬骨湯也可。埋單時$128,我們四個人除開都只是32蚊,抵過對面一哥多多聲。而家o係小西灣打邊爐唔駛搵一哥啦!
而家o係小西灣打邊爐唔駛搵一哥啦!