2024-03-11 97 瀏覽
本身諗住放工後係上堂之前,簡單食一餐,揀左一間樓上舖食越南野。餐廳裝修受設計未至於令人好讚嘆,但食物方法就讓我留下了深刻既印象! 見到好多人點左炸豬肉法包,就跟風叫一份試試,點知就成為最有驚喜既食物。脆脆嘅外皮裏面係香噴噴嘅炸豬肉,連法面本身都係熱既,加埋酸瓜同埋蔬菜,特製醬汁,每一口都係美味到爆。唔單止炸豬肉法包,佢哋嘅米紙蝦卷都幾驚艷。清新可口,鮮甜嘅蝦肉配埋蔬菜同香草,包喺薄如蟬翼嘅米紙入面,係一道絕妙嘅開胃菜。到左主食,佢哋嘅豬肉丸湯河亦都算係招牌之一。湯河Q彈爽滑,份量十足,配上豐富嘅豬肉丸,暖胃又飽足。最後飲品方面,佢哋嘅椰皇同菠蘿沙冰清涼解渴,甜而唔膩。 意猶未盡,見有 榴槤糕可以點,於是試一試,內裡有加入榴槤蓉,絕對係加分位,完美咁結尾整餐。