2023-06-13
#搞串個pantry文青cafe大家就去得多🤓,今次就去到一間位於#九龍城 嘅一間#cafe ☕️。呢間cafe未必有好靚✨嘅裝修,但佢位處嘅建築物同埋佢嘅營運都好有意義💕!!Cafe本身嘅建築物原為十九世紀末🕰️嘅何家園石屋🛖,宜家已經被列為三級歷史建築🤩!!Cafe旁邊仲有個少少嘅歷史館📚,介紹整個區域嘅發展。而呢間Cafe亦同時係一間社企,幫啲青少年👦🏻🧒🏻就業!今次我哋就嗌咗🔴煙三文魚班尼迪蛋($75)、🔵手撕豬肉漢堡配薯條($78)、🟢柚子脆脆雞($15)、🟡蘋果金寶配雪糕($52)。煙三文魚班尼迪蛋🌟🌟🌟🌟望落就無其他cafe整得咁靚咁挺身,但見到好多料,有四片煙三文魚🔥,仲有沙津🥗。一切落去,水波蛋🍳中間嘅蛋黃即刻流出嚟,非常吸引!!一啖入面,有muffin、蛋漿、煙三文魚、荷蘭醬,一次食到唔同嘅口感、味道😋。略嫌muffin太軟,同埋荷蘭醬個味道太淡。手撕豬肉漢堡配薯條🌟🌟🌟個漢堡包裡面有已經調味嘅手撕豬肉🐷,當中仲有洋蔥🧅,而包嘅兩面都「查」咗醬。一食落口,首先feel到好濃嘅孜然味🤩,之後就有少少辣🌶️嘅感覺。手撕豬肉嘅肉質偏乾,會有少少似肉鬆。另外,包算厚,但係餡就得手
煙三文魚班尼迪蛋🌟🌟🌟🌟
手撕豬肉漢堡配薯條🌟🌟🌟
個漢堡包裡面有已經調味嘅手撕豬肉🐷,當中仲有洋蔥🧅,而包嘅兩面都「查」咗醬。一食落口,首先feel到好濃嘅孜然味🤩,之後就有少少辣🌶️嘅感覺。手撕豬肉嘅肉質偏乾,會有少少似肉鬆。另外,包算厚,但係餡就得手撕豬肉,令到包同餡嘅比例唔太好,食落會好易口乾😖,或者似齋食緊麵包。建議可以加吓其他餡,例如菜🥬、蛋等等。
柚子脆脆雞🌟🌟🌟
呢個炸雞🍗就無咪特別,炸雞上面加咗柚子醬。食落口外脆內軟🤤,加埋柚子醬酸甜嘅味道,非常開胃,又可以令到炸雞感覺無咁油膩😜。
蘋果金寶配雪糕🌟🌟🌟🌟
呢個甜品非常推薦,蘋果金寶🍰望落非常家居,好有美式家庭風🇺🇸。食落口有好濃郁嘅肉桂味,加上入面有大量蘋果粒🍎,可以啖啖肉,整體唔會偏甜,配埋雪糕🍨食剛剛好!!
呢度有分室內同埋户外位置🏝️,而價錢💰比起大部分嘅cafe嚟講,都算平。大家有機會嘅話,都嚟試吓啦💕!!