2011-05-15 40 瀏覽
may 13, 11, 2人來dinner,叫咗 : set dinner x 21) 麵包-上枱時,佢哋喺冒煙的-入口暖熱,都算脆,亦有明顯牛油蒜蓉味-不錯2) 沙律 i) mango crab meat thousand islands sauce salad-蟹肉同芒果混埋1齊,伴以mixed沙律菜-蟹肉也有其鹹鮮味,而芒果就有點果甜品-ok的1個頭盤 ii) shrimps & clams w/garlic white wine sauce-有3隻大蝦,很爽脆,不過鮮味道1般-蜆肉就好細隻,但就有鮮味-個汁好夠味,幾好飲,忍唔住飲咗幾"羮" 3) 湯i) white truffle cream soup x 2-見好多食家都話佢個truffle湯好味,咁當然要試吓啦-小"杰"-果然好有菇菌味,很香也鮮,面層相信喺truffle oil-得 4) 主菜i) grilled sea bass w/lemon butter sauce (hk$268)-這也是餐廳嘅名物-魚肉很嫩滑,juicy,亦好出魚嘅油香味,但幸好食唔到腥味-喺我嘅印象中,sea bass唔應該喺咁重魚油嘅魚種,
may 13, 11, 2人來dinner,叫咗 :

set dinner x 2
1) 麵包
-上枱時,佢哋喺冒煙的
-入口暖熱,都算脆,亦有明顯牛油蒜蓉味
-不錯
2) 沙律
-蟹肉同芒果混埋1齊,伴以mixed沙律菜
-蟹肉也有其鹹鮮味,而芒果就有點果甜品
-ok的1個頭盤
-有3隻大蝦,很爽脆,不過鮮味道1般
-蜆肉就好細隻,但就有鮮味
-個汁好夠味,幾好飲,忍唔住飲咗幾"羮"
3) 湯
-見好多食家都話佢個truffle湯好味,咁當然要試吓啦
-小"杰"
-得
4) 主菜
-這也是餐廳嘅名物
-喺我嘅印象中,sea bass唔應該喺咁重魚油嘅魚種,呢種味道好似喺食cod fish時會遇到的,拉了侍應來問,佢話呢個喺sea bass,回家上fb請教朋友,其1食友回覆了
-咁又學多樣嘢,修正咗自己1直以來嘅謬誤
-個薯蓉球濕潤度高,好好味,因除咗足薯味外,仲濃牛油味,懷疑有+芝士添
ii) grilled aus lamb chop w/rosemary sauce (hk$288)
-要咗5成熟,但應是over咗5成
-唔多有羊味,肉亦不太嫩,不過又未至於"鞋"
-普通
5) 甜品
i) creme brulee x 2
-面層嘅burnt sugar好薄好薄
-燉蛋有蛋香,滑度都ok
-友人略嫌佢嘅溫度怪怪的,唔喺熱又唔喺凍,只喺室溫
* 多謝友人請食飯

* $3xx元喺中環食到4個courses嘅dinner,我覺得已是好抵食了

* 這裡嘅食物選擇不多,就算是a la carte,都喺set dinner上見到嘅款式,只喺個別標番個價啫
2011-05-13