2019-09-09 82 瀏覽
住在附近, 每次經過都想試, 但因為下午人流較多不想等候, 終於昨晚經過見冇客所以幫襯。我好喜歡食QQ的東西, 這裡有好多選擇, 最終決定今次先試台式圓子, 叫了「大雙小豆湯」(凍), 有芋圓及地瓜圓, $20一碗。莫講在旺角區, 在香港邊一度買都超抵, 而且份量適中 (我初時以為$20會好細碗, 我知錯了)。紅豆與水的份量比例我覺得ok, 因為我一向不喜歡太多豆太稠身。甜度適中, 因為我亦不喜歡沙糖大平賣。到主角台式圓子啦, 真係好QQ, 而且份量也適中約有十幾廿粒, 我覺得在香港應該要感恩了。不過好可惜, 圓子冇味, 如果我矇眼食, 我會完全分唔出食緊邊種圓子。我會覺得好大穫, 因為在香港食過好多一般的甜品舖, 圓子都可以有味, 而佢係專門賣糰子既就居然冇味, 這一點令我好失望扣左好多分。希望佢地可以改良一下。我會下次試其他食品。(由於我要一手拎碗一手影相, 所以未能筆起圓子影得清楚D)
希望佢地可以改良一下。我會下次試其他食品。
(由於我要一手拎碗一手影相, 所以未能筆起圓子影得清楚D)
2019-09-08