2018-07-31
今日去開apm行街,晚飯都決定係觀塘搞掂埋~朋友話想去觀塘工廠區食嘢話平靚正~於是上網search到呢間食泰國菜既,決定食下九龍城以後既thai food~呢間泰妹係正麥當勞對面the wave 1樓,地點好易搵,係地鐵站行過去唔洗5分鐘~而the wave外牆裝修得唔錯,係時下年輕人會喜歡既風格~上個扶手電梯就到泰妹,有別於以後去工廠大廈食飯既感覺😂(之前我去附近既大廈食要搭貨lift)一上到泰妹門口幾是正,牆紙係用左樹葉🍃大自然風,好喜歡!佢有offer 2人set,但我覺得set唔多唔少係有限制,我寧願自己鍾意食乜就叫乜,唔洗為左省個小小錢就揀set,right?比佢圖片吸引左,於是叫左圖片上面既幾款😂1 :冬陰功大頭蝦海鮮湯粉冬陰功酸酸辣辣,酸味較辣味重,所以唔會好辣~入面好多海鮮有隻大頭蝦,魷魚,蜆肉味道唔錯~58蚊碗好抵食!不過上菜既時候唔夠熱,熱d會更加好味!2:海南雞飯(一例)雞肉好滑,點醬好好食(最like圖中第一個醬,如果可以比多d就好啦~)雞飯一d都唔油,而且好香椰汁味~3: 小吃拼盤(我覺得最好吃😋)一上碟已經聞到好香,蝦餅炸得好脆,蝦肉好實淨,都幾彈牙~魚餅都
比佢圖片吸引左,於是叫左圖片上面既幾款😂
1 :冬陰功大頭蝦海鮮湯粉
2:海南雞飯(一例)
雞飯一d都唔油,而且好香椰汁味~
3: 小吃拼盤(我覺得最好吃😋)
一上碟已經聞到好香,蝦餅炸得好脆,蝦肉好實淨,都幾彈牙~魚餅都好好食~米卷好清爽,好開胃~ 3個sauce都好食,最愛第一同中間個款醬,酸酸地好有thai味~第三個醬係泰式辣醬
拆開係雞肉黎架(◐‿◑)
叫左2杯沙冰,第一杯係佢推介既,好重薄荷葉味,青檸味唔多覺~但呢種味我覺得應該大部分人都未必鍾意飲😂
芒果沙冰甜左d😢
食咁多嘢都係316蚊,好抵食~下次去開觀塘會再黎食