2018-01-10
餐廳格局簡約,已淡色嘅木作為餐廳格調。坐低咗之後嗌咗個京式鰻魚飯,抹茶忌廉鮮奶,同埋香港限定抹茶芭菲。首先講咗個京式鰻魚飯。鰻魚分量非常多,非常入味,有偏甜同濃味嘅鰻魚醬配合,肉質鮮嫩肥美,有入口即溶嘅感覺 。配合埋紫菜同埋蛋絲,口感更加好。跟餐嘅仲有麵豉湯,真係好耐都冇飲過咁標準嘅麵豉湯。麵豉湯唔會偏鹹又或味精過重,味道嘅濃度非常適中,調教得啱啱好,亦都有昆布嘅海水鮮味。除咗麵豉湯,仲有少少酸蘿蔔。酸蘿蔔爽脆,唔會因為浸得太耐所以腍咗,而且亦都能夠保持蘿蔔嘅鮮甜同清新嘅味道。 講完個飯就講下杯抹茶忌廉鮮奶喇。忌廉非常重奶味,入口厚滑,抹茶鮮奶唔會過甜,鮮奶係全脂奶,但抹茶同奶味互相平衡, 飲落去好舒服。最後當然唔少得香港限定抹茶芭菲啦抹茶芭菲分開幾層。首先係抹茶雪糕配抹茶蕨餅同白玉,下一層係紅豆,忌廉同埋士多啤梨,最底嗰層就係黑糖白玉。抹茶雪糕嘅抹茶味非常濃厚,有少許苦澀,但係唔會過份。雪糕質地非常滑,而且分量頗多。抹茶蕨餅口感煙韌,有淡淡嘅抹茶香味,唔會過甜,同抹茶雪糕一齊食增加口感。 下一層嘅紅豆偏甜,不過同酸嘅士多啤梨同鮮奶忌廉一齊食,味道非常配合,酸嘅士多啤梨同埋甜紅豆互相制
講完個飯就講下杯抹茶忌廉鮮奶喇。
最後當然唔少得香港限定抹茶芭菲啦
下一層嘅紅豆偏甜,不過同酸嘅士多啤梨同鮮奶忌廉一齊食,味道非常配合,酸嘅士多啤梨同埋甜紅豆互相制衡,取得適當嘅平衡。
最後嗰一層係黑糖白玉,黑糖味道突出,唔會過甜,同白玉一齊食係絕配嘅選擇。
整體而言,無論係飯,飲品定係甜品,水準都超出其他日式餐廳,而三樣之中,最值得試嘅係香港限定抹茶芭菲。