2018-02-19
去到銅鑼灣梗係要試吓日本都好出名的百年抹茶老店京林屋啦!京林屋位於Hysan Place12樓,門面都幾有日式風格,又有熱食(鰻魚飯)同埋抹茶甜品,適合同朋友坐好耐傾下計~不過位置就唔算好多。出面好凍,所以坐低就叫左一個玉露。職員首先幫我地沖泡左一小杯,之後俾咗一張沖泡玉露的指引,等我哋自己再沖埋之後的茶葉,再將柚子醬油滴落茶葉度食埋佢😂成個過程幾好玩。職員話沖左兩三次都會有好濃郁嘅茶香,其實我沖左五六次都仲係覺得好好飲,自己動手果然唔同D haha!依輪溫度太凍,食返啲熱湯會好啲,所以兩個主食其中一個order咗抹茶蕎麥麵,麵身彈牙,湯底係醬油湯,配料有少量菇菌,味道不錯。第二個主食係金目鯛定食,餐配面豉湯、酸蘿蔔同埋一個細飯,有3片鯛魚,味道幾香,都有一啲魚腩&魚油,不過細飯對於男士來說分量可能略嫌棄不足。如果食完主食之後再叫一個甜品分量就啱啱好!Menu有抹茶蕨饼、刨冰等多款甜品,諗左好耐食乜嘢甜品好,終於決定要一個特濃焙茶雪山同埋一個香港限定芭菲。焙茶雪山的冰好軟綿綿,有一個焙茶味糖漿可供倒入,有少少甜味,苦澀味不重。有一球焙茶雪糕on top,奶味比較重,食到最底原來有彩蛋🤣
出面好凍,所以坐低就叫左一個玉露。
焙茶雪山的冰好軟綿綿,有一個焙茶味糖漿可供倒入,有少少甜味,苦澀味不重。有一球焙茶雪糕on top,奶味比較重,食到最底原來有彩蛋🤣仲有焙茶jelly同埋紅豆,呢個甜品分幾大~應該要兩三個人一齊先食得晒🙈
至於香港限定芭菲入面有米通、綠茶糕、小丸子、紅豆、士多啤梨,有層次同埋種類好豐富,個人鍾意呢個芭菲多D👍🏻
溫馨提示:9:15pm last order, 有好多遊客都過咗時間所以食唔到。要食真係要趁早!