2017-09-29
京林屋原來喺太古城同尖沙咀開咗分店,太古城分店就喺東隅酒店對面,由鐵路站D1出口一過馬路就到,地面舖唔使爬咁多層電梯先到,老公話咁近可以陪我食多啲!京林屋太古城店面積比銅鑼灣店大,枱與枱之間空間較大,感覺更加舒適,人客亦比銅鑼灣店少,唔使食完急急走人,可以用足九十分鐘慢慢享用甜品與熱茶。金目鯛料理金目鯛有三塊之多,味道跟鰻魚有點相似,肉質肥美嫩滑,配上帶甜燒汁很可口。料理中的米飯以朝薰焙茶代水烹調,令飯粒滲透點點茶香。醃蘿蔔酸甜爽脆,減低金目鯛的油膩感。熱讚岐烏冬有兩塊魚餅,魚餅鮮甜彈牙,讚岐烏冬煙韌有咬口,老公很喜歡呢!京林屋有抹茶與焙茶甜品供應,每樣都點選一款試試。特製林屋抹茶餡蜜特製林屋抹茶餡蜜材料十分豐富,有一球抹茶雪糕、蕨餅、抹茶啫喱、白玉、寒天與紅豆蓉。抹茶蕨餅每日新鮮製做,配上抹茶黃豆粉,口感清新煙韌綿滑,抹茶味比抹茶啫喱更要濃郁。抹茶雪糕味道濃而不苦,抹茶味與甜味十分平衡。抹茶啫喱、白玉與寒天味道相對較淡,配上紅豆蓉味道一濃一淡,層次更加豐富。焙茶芝士蛋糕有一件焙茶芝士蛋糕,一球焙茶雪糕,白玉與紅豆蓉。焙茶雪糕比抹茶雪糕多一份甘香味,兩款雪糕都各有千秋,同樣美味。焙茶芝
特製林屋抹茶餡蜜
濃香牛奶加入點點抹茶味,味道溫醇甜美,晚上飲用同樣另人回味!