2015-11-10 402 瀏覽
去完citysuper上烹飪班心情特別開心,食埋我最愛既濃濃抹茶甜品+抹茶燒餅就prefect。上完堂問完咁多烹飪小tips有點口渴,來杯抹茶沙冰底既套餐"蕨餅抹茶沙冰配軟雪糕 + 大判燒"($53) 。這裡很有效率, 雖要排隊, 但有專人先幫你寫單, 一埋到櫃位可以即付款及取食物.軟滑濃郁既抹茶雪糕真是百吃不厭,這是我在香港食抺茶雪糕既首選, 加上今次有沙冰雙重既抹茶味刺激了我既味蕾,邊食邊開心到笑,撈了黃豆粉既蕨餅(似蒟蒻)不甜很彈牙QQ 。不過中醫話我屬寒底人, 飲冰始終受不了,飲到剩2成已打晒冷震不能飲光,真可惜! 好彩有個熱辣辣既抹茶吉士燒餅,朋友.......真的要趁熱食呀,軟熟既燒餅內藏忌廉狀既厚厚抹茶吉士餡,一咬下便唧出來,仿佛在京都試過既宇治抹茶美味,就算單買都只是$15很超值,不是誇張,抹茶迷必愛不釋口。
蕨餅抹茶沙冰配軟雪糕
抹茶吉士大判燒