時間飛逝,轉眼間又到左賴先生同屈小姐既紀念日!雖然我地仲努力緊要減番大阪之旅既放肆,但為左慶祝下我地既紀念日,就輕輕地食杯紀念性既雪糕啦 今次黎到IFC既《Grom》,係專門賣gelato手造雪糕既。聽聞呢間雪糕係每日新鮮人手製作,味道好出色,所以吸引到一大班粉絲追捧!今日我地黎到,就我地所見,間舖有2個櫃,1個裝滿1支支有粒粒果肉雪條,另一個櫃裝既就係我地今次既目標 - Gelato! 成個櫃眼見有成超過20隻味,一邊就nuts 為主,一邊就果味做主打!Grom既Gelato都索價不菲,要$39起細細杯,賴生2個人所以揀2隻味,即係Small Size,咁就要$59,不過佢既服務都好好,其實廿幾隻味要我地揀2隻都幾困難,所以佢比我地試味既每次試味都會比隻獨立既細羹仔我地,試過4隻目標味道之後,我地有左決定啦 有請Nuts既代表 - Pistachio 開心果味 同 果味既代表 - Coconut 椰子味1) Pistachio 開心果味 (右):爆5⭐️圖中米黃綠色較扁身果隻就係Pistachio味啦,入口細滑,無冰粒,口感做得唔錯,而且當用隻匙羮"筆"出黎果陣,D雪糕係有拉絲效果嫁

Pistachio  &  Coconut  Flavour (Small)

1) Pistachio 開心果味 (右):爆5⭐️

,而且當用隻匙羮"筆"出黎果陣,D雪糕係有拉絲效果嫁

但係,最震撼既,唔係口感,而係佢既味道同層次
當你放入口頭1,2秒,你會覺得「車!都冇咩特別者,成$59蚊賣到咁貴,得淡淡輕盈既開心果味,好似比人呃左咁
」,但賴生望一望屈小姐對水汪汪既大眼,突然由一雙明月變做一雙彎月,又展露出佢食到佢滿意既幸福笑容,賴生就知道呢杯雪糕應該殊不簡單,賴生就將佢吞落去,咁就出事啦
,開心果既味道隨住吞嚥後既秒數逐步上升,就好似由1級颱風警告訊號,慢慢上到3號,上8號,9號,然後上到10號!颶風級既開心果味係口入面肆虐!十級正
,佢果種慢慢湧上黎既層次好正
!最後,要講講屈小姐既Comment :「點解我食雪糕會覺得熱氣?好似食左好多開心果咁,呢杯雪糕究竟落左幾多開心果?係食得多先會覺得熱氣架麻~~~」,語畢,隨之而黎既,係第2口開心果雪糕既進攻

2)Coconut 椰子味(左):5⭐️

圖中白色,高D果隻就係椰子味啦,係賴生揀嫁
同樣地,有拉絲效果
放入口之後,又係滿滿濃濃既椰子味,不過佢就冇味道既層次,入口到收尾,都同樣係咁重椰子味,佢椰子味既濃度又同飲緊純椰汁將近無異!

不過Grom係唔會令你失望既,椰子雪糕係帶椰子肉粒同椰絲嫁!令雪糕充滿粒粒口感
同時又比你知道,真係用椰子整既

最後,賴生同屈小姐都要投訴!點解個雪糕杯已經咁細杯,都仲托高左0.3cm嫁
,咪食少左囉

投訴完畢,我地決定左下次黎食杯medium,3隻味補番數

#雖然貴但真心好食
#有層次有口感有驚喜
#值得推薦
#TimeFlies
#多謝妳一路以黎既陪伴,體諒同溫柔
#以後要麻煩你繼續照顧我啦
#下次食唔知減完肥未呢~~~
2017-09-20
$29.5 (晚餐)
慶祝紀念
紀念日
  • Pistachio  &  Coconut  Flavour(S)
  • Pistachio  開心果味Gelato
  • Coconut  椰子味Gelato