2024-07-27 979 瀏覽
踏入呢間拉麵小店,你就會發現佢哋對拉麵嘅熱誠同創新。呢度有兩款拉麵我覺得好值得推介,佢哋唔止有各自嘅特色,而且食法都非常講究。第一款就係W雙湯頭拉麵,佢用雞白湯加上櫻花蝦同鰹魚嘅雙湯底,真係好有創新。湯底味道鮮味四溢,好滿足。佢嘅配料包括瀨户內海廣島蠔、新鮮蛤蜊同豚叉燒。每一種食材都好新鮮,蠔同蛤蜊一點都唔腥,同湯底配得好好。叉燒肉質嫩滑,肉味香濃,完全唔會覺得油膩。最特別嘅係,呢款拉麵用咗小麥麵,口感有彈性,可以吸收到湯嘅味道。另外,脆牛蒡絲不能浸湯,咁先可以保持佢嘅脆度。第二款就係雞白湯慢煮雞胸肉拉麵,雞白湯清香四溢,完全唔油膩,真係想飲多幾口。雞胸肉慢煮嘅方式令佢保持咗肉質鮮嫩,啖啖肉汁。豚叉燒同第一款一樣,香氣四溢,肉質嫩滑。呢款麵係柚子麵,帶有淡淡嘅柚子香,食落去清新又好食。喺享受呢款拉麵嘅時候,一定要先品嚐一口湯,咁先可以體驗到由新鮮雞熬製嘅雞白湯嘅新鮮美味,最後再食蛋,讓蛋黃嘅濃香為呢碗拉麵劃上完美嘅句號。值得一提嘅係,呢款雞湯純天然,無添加,含有5%骨膠原,健康又正!