2017-04-09 157 瀏覽
今晚係旺角上堂,放學後見到黑布街有間拉麵,於是入去一試金木水火土為名,我比較喜歡辣,試了火。枱上有一張紙,劃紙決定所點的湯麵,可以好多選擇,亦可加蛋加义燒,如果男仕覺得肉少。像一蘭感覺。最後我決定試比較少食到的,激辛豚骨湯麵,主要湯膽我想一樣,豚骨湯豐厚,加了辛辣的肉醬,令到味道更惹火,好刺激!流心蛋夠味,有笋有紫菜有木耳,义燒2片,軟腍入味,麵夠彈牙而滑溜,估不到旺角有像樣日本feel拉麵。裝潢我好喜歡,都是日本的東西,仲有點懷舊感覺,置身日本舊式拉麵鋪一樣。令人印象深刻!另外叫了一支蘋果梳打解辣,價錢方面比較貴,因為旺角區太多選擇,如果拉麵過百一位,其實真的不易做,天氣熱更加難做,當晚我都食到出晒汗。冷氣有改進空間!
今晚係旺角上堂,放學後見到黑布街有間拉麵,於是入去一試

金木水火土為名,我比較喜歡辣,試了火。

蘋果梳打
激辛豚骨湯麵