2017-02-26 340 瀏覽
星期六放假,想扮下文青渡過休閒既假日,就決定去中央圖書館吸收下啲文化氣息,可惜文化氣息食唔飽人,睇書睇到累,點都要去醫下個肚,就入去大坑睇下有咩好食大坑果然人傑地靈,入面超多餐廳,但係好多價錢都睇到我眼都突埋終於比我搵到間大眾化既日式拉麵店餐廳係小店經營,由兩公婆(應該係?)營運,裡面只有5,6張台下午2點左右,可能午餐時間已經過左,又未到下午茶時間,所以唔洗等位食個拉麵加多個小食100左右而且套餐好似好抵食咁不過我想食其他小食,所以最後無叫套餐要左杯薏米水,唔多餐廳會有得飲呢杯薏米水唔係加白砂糖,而係加蜜糖,所以唔會太甜,啱晒我呢啲唔好甜既人,夠健康黑椒煎牛舌一放上台就聞到好香既黑椒味,煎到好香口,牛舌口感好爽我最鍾意就係佢仲比左啲芥未點嚟食,非常夾,份量都唔少,食唔停口招牌捧捧雞雞肉應該係用雞胸肉,當然唔會夠雞脾肉幼嫩但係個秘製汁就好正,食得出除左麻醬外,仲應該落左芝麻,同帶有少少芥未味主角拉麵出場,豬骨湯叉燒拉麵又係先試個湯底,店主標明不落味精,睇個湯底一啲都唔混濁,無雜質飲落好清新,帶有淡淡豬骨湯味,感覺高雅脫俗麵偏硬,個人喜好都係鍾意硬身既麵條叉燒就一般,因為比另一碗主角肥牛
,睇書睇到累,點都要去醫下個肚,就入去大坑睇下有咩好食

終於比我搵到間大眾化既日式拉麵店
餐廳係小店經營,由兩公婆(應該係?
)營運,裡面只有5,6張台

食個拉麵加多個小食100左右
而且套餐好似好抵食咁

不過我想食其他小食,所以最後無叫套餐
薏米水
要左杯薏米水,唔多餐廳會有得飲

黑椒煎牛舌

一放上台就聞到好香既黑椒味,煎到好香口,牛舌口感好爽

招牌棒棒雞
招牌捧捧雞

雞肉應該係用雞胸肉,當然唔會夠雞脾肉幼嫩

人氣豬骨湯叉燒拉麵
主角拉麵出場,豬骨湯叉燒拉麵

飲落好清新,帶有淡淡豬骨湯味,感覺高雅脫俗

麵偏硬,個人喜好都係鍾意硬身既麵條

叉燒就一般,因為比另一碗主角肥牛搶左鏡
和風肥牛拉麵

基本上湯底,配料同麵條都係同叉燒拉麵一樣

但點解會搶左叉燒鏡?

因為肥牛唔係就咁白烚,肥牛事前用秘製汁煎過,所以非常香口而且仲吸收晒啲秘製燒汁

另一個我鍾意食呢間小店既原因,係老闆得閒既時候會同客人傾計,好有親切感,而且服務好貼心,真係食到老闆既心機,呢啲感覺連鎖式餐廳真係做唔到

另外,我見好多人都食餃子,而且仲要係幾打幾打咁買,下次我再黎食下呢到既餃子先得

埋單每人100多啲
2017-02-25