2018-07-07
香港愈黎愈多台式餐廳,有名人主打,有台灣登陸,個人非常鍾意食台灣食物,今次尼間餐廳既有主食,又有台灣小食,甜品,仲有特別包點類食物。叫左紅燒牛肉粗麵($65),阿春麵線($28),古早醉雞($62),醉鴨舌($52),魚丸貢丸湯($22),香蕉芝麻雪糕鬆餅($58),胚芽珍珠奶茶,熱薑母茶。牛肉麵一定要叫,有粗/幼麵選擇。首先上枱好大碗,牛肉勁大條,除左有肉之外,更有幾件牛筋。湯底係濃濃既牛肉味,微辣。牛肉煮得"林",咬完之後,剩底既唔會散開變成碎。有d餐廳既牛肉係碎,或者細細件咁。個人鍾意大大件煮,先夠風味。而配菜有紅白蘿蔔,小唐菜。男仔食一定夠飽。真心覺得,貴/出哂名既牛肉麵唔代表好食,個個人唔同口味。阿春麵線就係細細一碗,但用料十足,有大腸,貢丸粒,另外有3種調味料可以落,分別沙嗲,烏醋,蒜蓉。侍應建議加入醋會好食更多。果然加少少可以提一提味,有得同阿宗麵線比一比。古早醉雞既酒味好重,凍凍地,而且d雞皮好爽口,仲有滑滑既雞脾肉添,有大半隻雞。好少台式餐廳會有得叫尼類型既菜。醉鴨舌,係台灣食過滷水煮法之後就念念不忘,尼個醉酒煮法令鴨舌更香,一碟有大約10隻,好岩做下酒小菜。魚丸貢丸
魚丸貢丸湯比較淡,失色左少少,鍾意濃味食物既人就會覺得佢個湯好淡。不過d白魚丸好滑好爽口,而貢丸就不過不失,各款丸有4粒,數量多。
香蕉芝麻雪糕鬆餅,甜品選擇有磚塊麵包,有烤多士,有鬆餅即係窩夫。因為係即叫即整,所以要預大約20分鐘。窩夫非常脆,即使有cream係底,都冇整"林"個窩夫,而且擺碟靚,又有好多cream同生果點綴。除左有芝麻雪糕,仲有雲尼拿添,驚喜。
飲品種類亦多,除左有奶茶,亦有唔同沙冰,果茶。部份飲品可以揀糖度添,夠甜心。胚芽珍珠奶茶既珍珠夠煙韌,而熱薑母茶就好暖胃,夠哂辣,冬天飲既話一流。
晚市人流非常多,價錢大眾化,最讚既係食物選擇多,唔會只係得幾款台式小食揀。餐牌都有排你睇。