2015-09-20
明爐燒北京皮片鴨肉地夠多,皮夠厚,肥瘦適中,一隻鴨差唔多片到大概15片左右咋,可想而之1片有幾大片了吧?我就食了1大片喇!包皮 都係適中,唔會太厚一舊粉咁,包住塊鴨一啖食落肚就最爽YY了。鮮准山杞子炒班躉球班躉球新鮮彈牙,而且少有地拼埋准山同杞子一齊煮,感覺份外健康清新。雖然有少少油膩,但有大量西芹在底部中和返個肥膩既感覺,一次半次應該冇問題的。蜜餞欖角骨 - 大愛 又咸又甜既菜色幾時都會好食D!對比我之後會介紹既奇脆拔絲骨,佢比較冇咁甜,而且有更多從蜜餞帶來既清新口感。加上,每件排骨都切得細細舊,外層炸得脫脆地,而且肥瘦都係適中,外脆內軟,D肉一D都唔硬,好入味又正! 玉帶三層樓清清既一道菜,也比我有勁勁地既驚喜,再一次,豆腐炸得外脆內軟,上面有一片爽脆既菜片,再放上帶子,上面仲有螿子。其實佢係一個口腔的派對, a.k.a. Mouthgasm 佢特顯左脆同軟既對比,連我都變糊塗了。一口吃下去時真的是百感交集,難以形容。芒汁焗蝦球味道好好,但芒果味不重,粉皮正常分量,唔太厚又不會太薄,只是希望芒果味可以更重一點,又或者可以加少許芒果肉,但最後其實味道還是非常不錯,味道濃郁,更
我就食了1大片喇!
蜜餞欖角骨 - 大愛
味道好好,但芒果味不重,粉皮正常分量,唔太厚又不會太薄,只是希望芒果味可以更重一點,又或者可以加少許芒果肉,但最後其實味道還是非常不錯,味道濃郁,更像起士。
千山萬水來到元朗都只是為了這個拔絲骨。其實拔絲是麥芽糖,一放上枱就急不及待要手起筷子落,筷子一夾起就會見到一條條拔絲,安排最後上真係可以當係一個甜品,甜甜的,咬落爽脆,糖漿同D牙攬到實一實,回味無窮!