2019-09-01
有美國朋友去日本做嘢路過香港 , 當然要約出嚟聚一聚 。佢要求唔好食西餐或者日本嘢。我搵過一啲比較香港特色嘅餐廳但係個環境實在太平民,好似招呼遠道而來的朋友唔夠得體。於是想起呢間經常經過見到都冇去試嘅天天海南雞飯。睇相呢度裝修都唔錯,於是就用 Open Rice book咗喺呢度食啦。(此舉可獲25 Asia Miles。除此之外本篇食評沒有獲得任何任何試食優惠或用餐款待,不知道為何 open rice 要求我寫明否則無法刊登)我哋當然少不了點咗必食的天天海南雞飯,再加埋一個軟骨大根。天天海南雞飯同我以前喺星加坡食嘅好似都有少少唔同,雖然啲肉依然係嫩滑,但係就好似淋多咗個類似鮑魚汁既汁,有少少唔系好夾。朋友就比較欣賞個飯,因為有味。軟骨大根 一上枱就畀佢個size嚇親,睇相呢佢有一個麵碗咁大,但係拎上枱原來得一個飯碗仔咁細,,令人十分驚訝。另外我試咗50年代熱奶茶,但係唔記得叫走甜,原來系唔系好似茶餐廳咁自己加糖的。間餐廳裝修好靚,而啲服務亦都非常之好,有提供合理嘅建議,同埋好快會處理到你嘅要求,真係好抵讚!而朋友就comment餐廳播放的音樂係safe choice.
天天海南雞飯