2018-03-02
本來,和朋友是約去食潮洲嘢的,可是,等位等咗好耐都無位,仲俾啲態度極差嘅店員凶添。嬲爆! 轉移陣地,去了附近的連鎖茶記。這裡的伙記招呼好好多,跟之前嗰要等位的潮州店相比,簡直是天淵之別。朋友堅持要食潮州嘢,叫咗【潮式四寶河套餐配油菜和熱柚子蜜 $47】,而我就叫咗廚師推介的【咖喱茨仔牛筋腩飯配熱奶茶 $60】茶記有向出餐快,好快伙記哥哥就送上熱奶茶和熱柚子蜜。【熱奶茶】港式奶茶已是世界知名的地道香港飲品,這裡的奶茶味道都唔錯喔! 茶味香濃,又夠滑。【熱柚子蜜】除了有好多柚子之外,仲加送檸檬,是一個小驚喜。飲落甜甜地,好舒服。【潮式四寶河】好大碗,四寶是魚蛋、魚皮餃、豬肉丸和墨丸。味道正常,沒什麼特別,勝在大碗。【油菜: 芥蘭】都算大碟,菜就淥得腍咗啲,無咗芥蘭應有的脆口感。不過,以 $47 呢個價錢食到一大碗四寶河、油菜,加埋一杯熱飲,都算抵。【例湯】是合掌瓜瘦肉湯,裡面有好多合掌瓜,清清地,飲落唔會口渴,應該無加味精。【咖喱茨仔牛筋腩飯】白飯和咖喱茨仔牛筋腩是分開上的,咖喱茨仔牛筋腩的分量仲多過白飯! 牛筋都好多。 個咖喱汁比較辣,不過,仍然可以接受到。茨仔炆得唔夠腍。牛筋腩就夠腍,
茶記有向出餐快,好快伙記哥哥就送上熱奶茶和熱柚子蜜。
【熱奶茶】 港式奶茶已是世界知名的地道香港飲品,這裡的奶茶味道都唔錯喔! 茶味香濃,又夠滑。
【熱柚子蜜】 除了有好多柚子之外,仲加送檸檬,是一個小驚喜。飲落甜甜地,好舒服。
【潮式四寶河】 好大碗,四寶是魚蛋、魚皮餃、豬肉丸和墨丸。味道正常,沒什麼特別,勝在大碗。
【油菜: 芥蘭】 都算大碟,菜就淥得腍咗啲,無咗芥蘭應有的脆口感。
【例湯】 是合掌瓜瘦肉湯,裡面有好多合掌瓜,清清地,飲落唔會口渴,應該無加味精。
【咖喱茨仔牛筋腩飯】 白飯和咖喱茨仔牛筋腩是分開上的,咖喱茨仔牛筋腩的分量仲多過白飯! 牛筋都好多。
個咖喱汁比較辣,不過,仍然可以接受到。茨仔炆得唔夠腍。牛筋腩就夠腍,味道 OK。
這裡無需等位,招呼又好,食物味道OK,價錢大眾化,可以encore!