知道呢間係米之蓮推介店,原本冇諗住去,有緣路過就入去試試,無乜奇望。餐牌都好多選擇,話係山東菜。講真我認識山東菜唔多,見食客都係叫午市套餐。但係我覺得既然招牌係餃子館,都想試吓佢哋餃子嘅水準。環境冇乜特別,都算係企理乾淨,標準防疫措施都做足,人手亦足。見到餐牌寫住餃子都有幾多種類,價錢都唔同。其中一隻因為黑蚊蚊吸引到我嘅注意力,而且唔想食得太飽,所以叫咗兩隻餃子一黑一白都係魚肉做餡。鮁魚餃,即係馬鮫魚肉入餡嘅餃子,都食到些少魚肉嘅鮮甜味,加入韭菜提鮮及提供不同口感。最可惜係魚肉嘅口感好差,一pat pat 有種唔知食緊乜咁嘅感覺,又唔可以話核突,用奇怪來形容較合適。呢隻仲衰,個名就好聽叫青島墨魚餃。問侍應佢話黑色係墨魚汁做成,但其實餡料裏面冇墨魚,係用蝦滑加豬肉雞肉絞碎而成。味道比之前嗰隻更差,食唔出有咩蝦味,口感一樣都係一pat pat唔知食緊乜咁。六蚊1隻餃子咁嘅水準,我攞去街邊食魚蛋冇咁嬲。不過好多時出街食嘢都係咁,要嘗試新野就要冒險。
鮁魚餃子四隻加青島墨魚餃子四隻
鮁魚餃子
青島墨魚餃子
題外話/補充資料: 下次可能會試吓其他山東菜,我今次比嘅評語評分只係餃子,唔代表其他食物嘅水準。
2020-09-11