2018-04-25 3799 瀏覽
今日去咗元朗形點行街,原來商場裏面都好多嘢食喎,見到Ne Ne Chicken午餐牌都好多選擇,就入去開餐啦!裏面裝修簡潔,播住k-pop 感覺輕快。原來出面仲連著商場的露天範圍,開揚園景,令人輕鬆。午餐餐牌由$58至$88,好多都好抵食,例如參雞湯都係$78, 送餐飲,可以加錢轉特飲,不過我想食韓國炒粉絲,所以揀午餐蘑菇炒粉絲$58, 想試下特色飲品,加15蚊,轉NeNe梳打西柚味。另外,因為係慕炸雞名而來,所以都點左半份招牌炸雞$79。一坐低店員立克奉上泡菜,有三款:白蘿蔔,粟米沙律,大白菜泡菜, 泡菜食完仲可以再添,正!平時成日食泡菜就,知道大白菜泡菜,最初醃製的味道是辣多酸少,如果醃得太耐就會變酸,而呢度嘅大白菜泡菜冇乜酸味,証明好新鮮。梳打飲品先到,係用個燈泡狀裝住的西柚汁,賣相好得意,亮著綠色小燈在飲管上。 透過燈泡看到裏面的氣泡,被綠燈照著,很有玩味!西柚汁甜甜的,裏面還有果肉,並不是所想像的酸味,覺得甜味多啲。蘑菇炒粉絲,真係有好多雜菌在裏面炒,仲有雲耳、蘿蔔絲、洋蔥,炒好後再灑上雞蛋絲和黑白芝麻。 味道好香,因為落咗麻油仲有黑白芝麻,每啖都充滿著麻油香味,別以為咁深色

裏面裝修簡潔,播住k-pop 感覺輕快。

原來出面仲連著商場的露天範圍,開揚園景,令人輕鬆。

另外,因為係慕炸雞名而來,所以都點左半份招牌炸雞$79。

味道好香,因為落咗麻油仲有黑白芝麻,每啖都充滿著麻油香味,別以為咁深色會好咸,其實純粹是炒出來的效果, 當一碟炒粉咁食就是了, 加上好多雜菌和蔬菜,食落爽口,粉絲煙韌有彈性,口感豐富,呢個就係我鍾意食韓國炒粉絲嘅原因。
招牌炸雞

招牌炸雞半份$79,冇骨的,全部是雞件,仲有兩種醬汁畀你調味,一隻係沙律醬,一隻係蜜糖芥末醬。

咬咗一啖,不得了,真係炸得好正!外面炸粉好爽脆, 裏面雞肉非常嫩滑,有肉汁,最怕食雞肉鞋口,但係呢度嘅炸雞之所以成為招牌菜,係因為佢炸得外脆內滑,雞肉仲好新鮮有彈性,點埋蜜糖芥末醬惹味啲,唔點醬食原味都覺得好味。

埋單加一$167, 只食一個午餐的話其實唔洗咁貴,今次特登加多半份炸雞試下,果然名不虛傳呢!下次應該叫埋朋友一齊,再食炸雞,飲啤酒吹水。
2018-04-25
招牌炸雞