2021-02-26
每次當我想食粢飯既時候, 我一定會去紅磡呢間上海真真豆漿大王。佢地既粢飯 ($22) 勁大舊, 裡面既油炸鬼夠哂香脆, 仲有甜甜既肉鬆同唔太咸既榨菜, 用料十足, 仲係即叫即整, 所以食既時候仲係熱辣辣。今次我仲叫多一個排骨粢飯 ($28), 用料都係一樣, 再包住大大件既招牌炸排骨, 口感非常豐富, 飽足感十足。香炸雞全翼 ($11/隻), 雞翼都係即叫即炸, 非常香脆惹味。炸上海雲吞 ($25/5隻) , 雖然外賣返到屋企凍左, 但個皮依然脆, 再配埋個酸甜醬一齊食, 感覺好開胃。熱無糖豆漿 ($11) , 佢地既豆漿好濃郁, 豆味濃, 唔錯。咸豆漿加雞蛋 ($19), 第一次食咸豆漿, 感覺好新鮮, 呢碗材料十足, 有油炸鬼, 蝦米, 炸菜同蔥等等, 咸香之餘又有濃郁既豆香味, 推介。