2020-11-19 435 瀏覽
和朋友去旺角逛逛買東西, 晚上又要煩惱吃什麼, 在砵蘭街找到一間小菜餐廳, 見招牌菜式幾合心水, 就選這間晚餐。餐廳坐空間闊落, 原來仲有二樓, 夠晒空間感在疫情下也不怕和鄰座距離近。第一次來這, 選了兩個填店之寶, 一個秋冬推介, 我們都喜歡吃特色野食。 香芋臘味夾$118這個是秋冬推介菜式, 印象中好像第一次吃到, 芋頭一片夾住一片臘腸或潤腸, 油香十足, 吃起來有種家的感覺, 秋天中滲出一點溫暖。不用太多調味, 簡單配搭已足夠。冰鎮鮮果黑豚咕嚕肉$138喜歡食咕嚕肉的朋友一定不能錯過這一間, 果然是填店之寶排第一位, 酸甜醬汁緊緊包著每件咕嚕肉, 口感帶爽黑豚味濃香, 滋味十足, 附送的生果也出色, 車厘茄爆汁, 菠蘿超甜, 火龍果也新鮮, 吃得出都是高質即切鮮果, 可以平衡肉膩, 果然是必點的菜式!金牌脆皮豬手皇$198好有份量的豬手皇, 三四個人也夠食, 外皮酥脆, 豬手肉嫩而不乾, 脂肪比例來得剛好, 蘸上酸甜汁或芥末汁更添美味。

香芋臘味夾$118

冰鎮鮮果黑豚咕嚕肉$138