2022-10-02 56 瀏覽
一直都好想同我家阿嫂來食,因為佢比我更喜歡食川菜.香港真係好多川菜館,要突圍而出,除咗味道之後,gimmick 真係好重要. 麻辣風雲一直係IG都好有人氣,除咗味道口味好之餘,川菜賣相都真係好吸引,好打卡able 🔮炸饅頭   竟然可以將平平無奇既炸饅頭同諸葛亮草船借箭crossover, 變咗草船借饅頭,饅頭炸到外面好脆,入面軟綿,再點練奶,好味!仲要木船當器皿,連埋氮氣煙,好似藤雲掛駕霧咁,賣相極有睇頭 🔮蒜泥白肉    超級多蒜蓉係面,多到舖滿成個碟面,腩肉爽口,厚薄適中,我一直都鐘意張一pad蒜蓉醬放係肉上面,然後卷起來食,入口啖啖蒜蓉香,超正呀! 🔮涼拌雞絲粉皮  自家製芝麻醬,味道香濃,可是偏甜,面粉皮不是很爽滑,夾起時更痴埋一舊,有點失色 🔮招牌麻辣酸菜魚  酸菜魚份量十足,魚片舖滿成個大碗個面,魚片新鮮入口嫩滑又不會太薄,我點咁少辣,掛湯有鮮味,配合酸菜,麻椒,乾辣椒,酸.辣.麻balance得好好,湯底入面嘅薯粉吸哂湯味,而且廚師用教較厚既寬薯粉,所以入口好煙韌之餘又好入味,窩入面仲有好多芽菜,豆卜,萵笋等,配料非常豐富,我連湯都飲埋,必食推介! 🔮孜然棒棒骨   猪

🔮炸饅頭

🔮蒜泥白肉

🔮涼拌雞絲粉皮

🔮招牌麻辣酸菜魚

🔮孜然棒棒骨
猪肘骨孜然炸蒜味香口惹味!入口啖啖肉,外香內juicy,只是份量有點少,得5件,唔夠喉咁!

🔮胡椒猪肚雞 (半份)
講真全晚這個餸就係最遜色的,味道似濃湯炒雞件,雞件也不是很入味,又有點韌,仲要成窩入面得5-6件猪肚,唔係好抵!有點失望!

🔮蒜蓉少萵笋
依家萵笋係season,爽脆蒜味鑊氣夠!Good!👍

🔮菊花蜜
大家可以係@openrice_hk 上面買個酸菜魚coupon會送一呈菊花蜜.個樽真係好別緻,古裝酒呈,同諸葛饅頭好match,仲要潮玩sharpky pink,好吸晴好過癮,當然菊花蜜就同一般菊花茶味道無咩分別,不過賣相搭夠呀!
招牌麻辣酸菜魚
炸饅頭