2018-10-28
元朗出名車仔麵有好幾檔,今日再食大橋合興,其實佢已經開咗分店,證明生意真係唔錯👍👍平日晏晝都有唔少人等外賣,黎過兩次啲出名既餸都係無晒🙄 今日11點幾到,唔駛等😀 舖頭位置唔多,10零個,簡潔白色佈置,開放式吧枱,麵香一入舖就聞到,亦攤左個肚皮比你睇啲餸同麵點煮,無黑箱作業🤗坐低開始思考人生難題:叫乜餸好🧐 望住張宣質點餸紙,有啲衝動係咁剔😚最後叫左五個餸,重點,微辣,微辣,微辣,提示各位觀眾個辣度唔係人咁品,寧願後加好過起手一黎爆廠辣🌶️🌶️上枱前已經嗌定coke zero,唔知點解老闆放低咗一兜辣醬,叫我可以加啲,到底係我生得似食辣,定佢好唔鍾意我🤔🤔 個兜辣醬就算放一半,應該都會食到成身汗😂😂牛坑腩係今餐重點,平時車仔麵牛腩係又鬆又散,似足煲湯肉,但合興既牛坑腩係結實既筋肉分明,咬落去係爽😍 似啲一口牛柳質地,仲要入味喎。另一個highlight 係大腸,洗得乾淨又好味,牛筋丸,魚皮餃,魚片頭都無欺場,無話車仔麵係下價貨就求求其👏👏最後,脷伸一下,元朗美食真心多,水遠山長車奔波,長程入黎車仔麵,勸君想想咪坎坷。驚觀眾山長水遠入黎,成本過大,以為食既係天龍樓,點知只係街坊嘢😂😂
牛坑腩