2022-01-07
今日喺附近上堂,趕唔切喺上堂前食個早飯,落堂之後同埋同學急急腳搵嘢食,見到呢間餃子店,環境清潔企理,光線充足,即管入去試吓~ 用手機落單,order 咗 ”西洋菜豬肉湯餃(10隻)” 同 “雙拼水餃併小食套餐”,另加$10配餐飲”手作檸檬茶”《西洋菜豬肉湯餃》🥬🐷🥟餃子嘅皮都幾薄滑,不過唔係我最鍾意嗰款餃子皮嘅質感,味道同一般食到嘅西洋菜餃好唔同,《天園》西洋菜餃嘅西洋菜味唔突出,餡料唔多,有陣甜甜哋嘅味,肉嘅份量算少🤨令我一度以為嚟錯咗”西洋菜木耳素餃”🤷🏻♀️~ 🌱🐷🥟 • 🍄🐷🥟 • 🔥👄💦🐔 ~《韭菜豬肉餃併白胡椒雜菌豬肉餃併麻辣口水雞卷(半份)》“韭菜豬肉餃” 正正常常“白胡椒雜菌豬肉”幾特別,比較少見,白胡椒味都幾香,係三款餃子入面我最欣賞嘅一款!“麻辣口水雞卷”有啲青瓜絲同花生做配菜,雞卷啖啖肉,會有少少雞皮,肥瘦比例都唔錯,幾啱我今日攰攰地唔想噒骨可以大大啖咁食,麻辣味唔算明顯,反而又有DD甜味,唔食得辣嘅我就啱晒,但麻辣度完全滿足唔到我朋友嘅味蕾!反而舖頭嘅菜圃就估佢唔到咁辣,朋友話辣得好過癮,我試咗一啖,🔥👅辣到一次過飲哂成樽手作檸檬茶都搞唔掂!自認食得辣嘅朋友可以
《西洋菜豬肉湯餃》🥬🐷🥟
🤨令我一度以為嚟錯咗”西洋菜木耳素餃”🤷🏻♀️
~ 🌱🐷🥟 • 🍄🐷🥟 • 🔥👄💦🐔 ~
《韭菜豬肉餃併白胡椒雜菌豬肉餃併麻辣口水雞卷(半份)》
“韭菜豬肉餃” 正正常常
反而舖頭嘅菜圃就估佢唔到咁辣,朋友話辣得好過癮,我試咗一啖,🔥👅辣到一次過飲哂成樽手作檸檬茶都搞唔掂!自認食得辣嘅朋友可以挑戰一下 🤜🏻🤛🏻
話時話,幾鍾意佢嘅手作檸檬茶, 唔甜,清新好飲!
總括嚟講,《天園餃子》嘅餃子水準正正常常,見佢都有幾多其他食物種類嘅選擇,睇吓下次上完堂會唔會有機會嚟試埋其他嘢~