2023-03-10 77 瀏覽
以前週末會同朋友去second draft聚舊,餐廳既craft beer同大坑薯條可謂黃金組合,每次都飲返兩三杯先返屋企,所以上年年初知道second draft結業真係有啲唔開心😣,不過second draft今年捲土重來,喺銅鑼灣開店,作為鐵粉既我當然要支持。裝潢仍然充滿港式情懷風格,酒吧一共設有20個啤酒龍頭,少爺啤酒廠既手工啤佔大多數,手工啤一向都幾高質,今次我同朋友分別試鹹檸啤同墨啤。- No.2 少爺墨啤 (5.5%酒精)少爺墨啤比一般啤酒更清爽易入口,啤酒泡沫好綿密,隱隱有少少咖啡同朱古力味道。- No.9 少爺鹹檸啤無論顏色同味道都好似鹹檸七,入口清爽,好有香港味道。- 大坑薯條Second draft既薯條係我食過最好味既薯條,本身薯條已經好香脆,加左孜然、蒿菜調味令味道非常豐富惹味,旁邊既蛋黃醬同薯條都好夾,不過對比之前大坑店,孜然同蒿菜明顯少左😢- 啫啫牛筋煲牛筋好爽口,唔會痴牙,入口軟稔,如果有一碗白飯就完美💯- 啫啫雞翼煲餐廳將西式食材放入傳統茶餐廳菜式之中,西式食材就係藍芝士。我平時好怕藍芝士味道,估唔到呢個藍芝士幾易入口,可能水牛醬太辣而蓋過藍芝士既味道

少爺墨啤

- No.2 少爺墨啤 (5.5%酒精)

少爺鹹檸啤

- No.9 少爺鹹檸啤
無論顏色同味道都好似鹹檸七,入口清爽,好有香港味道。

大坑薯條

- 大坑薯條

啫啫牛筋煲

- 啫啫牛筋煲
牛筋好爽口,唔會痴牙,入口軟稔,如果有一碗白飯就完美💯

啫啫雞翼煲

- 啫啫雞翼煲
餐廳將西式食材放入傳統茶餐廳菜式之中,西式食材就係藍芝士。我平時好怕藍芝士味道,估唔到呢個藍芝士幾易入口,可能水牛醬太辣而蓋過藍芝士既味道。值得一提係餐廳用去單骨雞翼,食落好方便。

腐乳卡邦尼

- 腐乳卡邦尼
未入口已經聞到腐乳味,意粉軟硬程度適中,腐乳醬鹹香十足,而且比起卡邦尼無咁肥膩,溫泉蛋既存在可以降低腐乳既味道,配菜有火箭菜同黃瓜等等。

咖央西多
- 咖央西多
餐廳用左港式西多士方式製作,麵包外脆內軟,夾心係咖央醬,味道香甜,上面既雪糕好香滑,冰火交融既口感好正,不過略嫌椰絲都灑得唔夠多😝

雖然大坑既室內環境更好但食物味道同craft beer質素對我嚟講先係最重要,慶幸所有signature菜式包括大坑薯條、咖央西多仍然保持水準,craft beer夠多款式👍🏻
2023-02-27
少爺墨啤