2006-06-23
呢間泰式食店我都食左N咁多次了。九龍城有小泰國之稱﹐好多泰國人假期都會係呢度聚腳﹐呢頭d食店亦好多都係泰籍人士開﹐有d仲一拼開埋雜貨鋪﹐一定夠晒泰國feel。老實講九龍城呢頭除左「黃X珍」之外﹐其他間間泰式食店都係正宗架啦﹐所以如果我話泰式燒王的賣點係正宗泰菜﹐都係廢話啦~~~~泰式燒王至掂的﹐正正係因為d BBQ夠晒正﹗真係名乎其實“燒王”~~~~~~黎呢道一定要食燒魚﹐係就要等一排﹐但絕對值得等架~~~~~~~~秘訣在於在劏 左條魚之後﹐佢地塞了大量lemongrass入去﹐然後先縫番埋﹐再係條魚上面塗上調味料及粗鹽﹐然後先燒~~~~~上諜果陣﹐你掀開塊魚皮食魚肉﹐d魚肉就有好香的lemongrass味﹐入晒味架~~~~~~~~加埋d燒到脆一脆的魚皮﹐鹹鹹地好惹味架﹐仲燒到連脂肪都無埋﹐各位女士唔駛擔心啦~~~~~~~~~~燒雞同串燒都好正架~~~~~~~~~~~其他好多野都好好食架﹐不過下次我食開先再評得詳細d啦~~~~呢間鋪既然係平民食肆﹐當然唔會大肆裝修﹐簡簡單單得黎都算幾乾淨~~~~(講開又講﹐其實香港絕大部份泰國d小食店或平民食肆雖然裝修麻麻地靚﹐其實都ok乾淨的)~~~
呢間鋪既然係平民食肆﹐當然唔會大肆裝修﹐簡簡單單得黎都算幾乾淨~~~~(講開又講﹐其實香港絕大部份泰國d小食店或平民食肆雖然裝修麻麻地靚﹐其實都ok乾淨的)~~~~~~~~有個電視成日播泰國d電視節目同錄影帶﹐間唔中去轉去中文台。入面做野d人態度幾好的﹐斟水超勤快﹐泰國人好多都nice架啦~~~~~~~~
d野食當然唔貴﹐就算食到超豪平均一個人都好少食到過百~~~~~~~又用番果句﹐九龍城呢頭除左「黃X珍」之外﹐其他間間泰式食店都係平民食肆架啦﹐貴得去邊﹖